Πρόστιμο $20 εκατ. σε Goldman-HSBC για μαγείρεμα στις τιμές πλατίνας και παλλαδίου

Στον διακανονισμό και η γερμανική βιομηχανία BASF και η λονδρέζικη τράπεζα ICBC. Η αμαρτωλή τετράδα πλάσαρε ψευδή στοιχεία παραγγελιών για να «στήσει» τις τιμές και να γλιτώσει απώλειες. Απόφαση του Δικαστηρίου Μανχάταν.

Πρόστιμο $20 εκατ. σε Goldman-HSBC για μαγείρεμα στις τιμές πλατίνας και παλλαδίου

Η Goldman Sachs, η γερμανική βιομηχανία BASF και οι λονδρέζικες τράπεζες HSBC και ICBC Standard συμφώνησαν να πληρώσουν 20 εκατ. δολάρια για να διευθετήσουν μια αντιμονοπωλιακή αγωγή που εκκρεμούσε εδώ και μια δεκαετία και τις κατηγορούσε για συνωμοσία με στόχο την καταστολή των τιμών πλατίνας και παλλαδίου, μεταδίδει το Reuters.

Η προκαταρκτική διευθέτηση της ομαδικής αγωγής κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν και αναμένει την έγκριση του δικαστή. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι δέχτηκαν τον διακανονισμό αρνούμενοι τα αδικήματα.

Η πλατίνα και το παλλάδιο χρησιμοποιούνται σε καταλύτες για τον περιορισμό των εκπομπών οχημάτων, καθώς και στην οδοντιατρική και στα κοσμήματα.

Αγοραστές συμβολαίων των δύο μετάλλων κατηγόρησαν την τετράδα των κατηγορουμένων ότι συνωμότησαν από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 με σκοπό να μαγειρεύουν τις τιμές, μοιράζοντας δεδομένα πελατών και πλασάροντας ψευδή στοιχεία παραγγελιών.

Οι αγοραστές υποστήριξαν ότι οι χαμηλότερες τιμές μείωσαν το κόστος που βάρυνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους για πλατίνα και παλλάδιο, έτσι ώστε να γλιτώνουν απώλειες σε «short» θέσεις στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Οι δικηγόροι των αγοραστών χαρακτήρισαν τον διακανονισμό ως «εξαιρετικά» δίκαιο, ενώ θα διεκδικήσουν πάνω από το ένα τρίτο του ποσού, ήτοι σχεδόν 7 εκατ. δολάρια, σε νομικές αμοιβές.

Η αγωγή είναι μια από τις πολλές στο δικαστήριο του Μανχάταν που εμπλέκει μεγάλες τράπεζες σε συμπαιγνία σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών επιτοκίων, των αμερικανικών ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v