Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Politico: Ελλάδα, η χώρα που σε αφήνει να ξεφύγεις από τη Δικαιοσύνη

Συγκαλύψεις, άστοχες έρευνες και μια γενική αίσθηση ατιμωρησίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τρία σκάνδαλα, που αν και είναι πολύ διαφορετικά, δίνουν την αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει. Η αντίδραση του Παύλου Μαρινάκη.

Politico: Ελλάδα, η χώρα που σε αφήνει να ξεφύγεις από τη Δικαιοσύνη

Στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της Δημοκρατίας, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή ξεφτίζει.

Οπως μεταδίδει το Politico, η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα πολύ διαφορετικά, δημιουργούν την αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει -και ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν να την αποκαταστήσουν. Ή, ακόμη χειρότερα, είναι ένοχοι.

«Υπάρχει η αίσθηση μιας συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας να υποβαθμιστούν ορισμένα περιστατικά», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, ο Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας, ανεξάρτητος αξιωματούχος που εξετάζει τις κρατικές δυσλειτουργίες. Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να αφορά την πολιτική ηγεσία».

Τρεις τεράστιες υποθέσεις δοκίμασαν τα τελευταία δύο χρόνια την πίστη της χώρας στις δικαστικές της εξουσίες. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα, και ένα ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι που άφησε εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες να θεωρείται ότι πνίγηκαν.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Τη νύχτα της 22ας Φεβρουαρίου 2023, μια μετωπική σύγκρουση τρένων σκότωσε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές. Προέκυψαν βαθύτεροι προβληματισμοί σχετικά με τη λειτουργία του κράτους.

«Η ευθύνη περνάει από την ηγεσία μέχρι τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο», δήλωσε ο Βαγγέλης  Βλάχος, ο οποίος έχασε τον 34χρονο αδελφό του, Βάιο. «Ψάχνεις για κάποιον που έκανε σωστά τη δουλειά του, για κάτι που λειτούργησε -και υπάρχει πλήρης κατάρρευση».

Το σκάνδαλο «Predatorgate»

Το σκάνδαλο κατασκοπείας στην Ελλάδα -που ονομάστηκε «Predatorgate»- ξέσπασε το καλοκαίρι του 2022, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, ανακάλυψε παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό στο τηλέφωνό του σε μια απόπειρα υποκλοπής. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι και ο ίδιος είχε παρακολουθηθεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Το σίριαλ έχει έκτοτε μετατραπεί σε ένα εκτεταμένο κατασκοπευτικό θρίλερ, στο οποίο το Predator, μια άκρως παρεμβατική μορφή κατασκοπευτικού λογισμικού, ανακαλύφθηκε σε δεκάδες τηλέφωνα που ανήκαν σε υπουργούς, στρατιωτικούς αρχηγούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Δύο χρόνια αργότερα, οι δικαστικές αρχές απάλλαξαν όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και τις κρατικές υπηρεσίες από την κατηγορία των αδικημάτων, κάτι που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκάλεσαν «ημέρα ντροπής».

Η βύθιση του σκάφους των μεταναστών

Τον Ιούνιο του 2023, μια τράτα από τη Λιβύη ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας μεταφέροντας περίπου 750 μετανάστες. 104 διασώθηκαν και 82 πτώματα περισυνελέγησαν. Οι υπόλοιποι θεωρήθηκαν νεκροί.

Ένα χρόνο μετά, οι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν ότι ο ρόλος των ελληνικών αρχών δεν έχει ακόμη διερευνηθεί σωστά.

Οι επιζώντες κατέθεσαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή έδεσε την τράτα ενώ ήταν ακόμα όρθια και προσπάθησε να την τραβήξει, με αποτέλεσμα να ταλαντευτεί. Οι αρχές το αρνούνται κατηγορηματικά.


Μαρινάκης: Αντίθετα με την πραγματικότητα

Δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να κάνει τη δική του έρευνα, είτε είναι Έλληνας σε ελληνικό Μέσο είτε είναι Έλληνας σε ξένο Μέσο και να παρουσιάζει τη χώρα του όπως πιστεύει, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν πρόκειται ποτέ να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κάποιον δημοσιογράφο. Λόγω και της συγκεκριμένης ιδιότητας μου, έχω μάθει να ακούω όλα όσα γράφονται. Αλλά όταν αυτά που γράφονται είναι 180 μοίρες αντίθετα με την πραγματικότητα, πρέπει να το λέμε αυτό. Αυτός ο τίτλος, αυτό το ρεπορτάζ έχει ως σκοπό να δυσφημήσει τη χώρα στο εξωτερικό και αυτό προκύπτει από την επίσημη έκθεση για το Κράτος Δικαίου, αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Και, βέβαια, πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι σε αυτή τη χώρα, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε – νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε να υπερασπιζόμαστε – τη μακροβιότερη Δημοκρατία που έχουμε, που γιορτάζει φέτος και 50 χρόνια ζωής.

Η διάκριση των εξουσιών είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να έχουμε μία στέρεη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό έχουμε μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λέμε ότι υπηρετούμε τη Δημοκρατία μας, ότι πιστεύουμε στους θεσμούς, ότι θέλουμε να θωρακίσουμε τους θεσμούς, αλλά όταν δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης a la carte να επιτιθέμεθα στη Δικαιοσύνη, τότε να βγαίνουμε λίγο από τον ρόλο του προστάτη των θεσμών, να ζητάμε τα «ρέστα» από τη Δικαιοσύνη, να θέλουμε να της «τραβήξουμε το αυτί» της Δικαιοσύνης και όταν τελειώνει αυτή η συζήτηση να ξαναείμαστε δήθεν θεσμικοί.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που λειτουργεί, παίρνει τις αποφάσεις της σε όλες τις υποθέσεις. Είχαμε μία απόφαση για μία από τις υποθέσεις που με ρωτήσατε, η οποία, όμως, έχει και μέλλον, προχωράει στη Δικαιοσύνη ως προς ένα άλλο σημαντικό σκέλος. Άρα, είναι εν εξελίξει.

Στο δυστύχημα των Τεμπών η Δικαιοσύνη διεξάγει μία από τις πιο κρίσιμες έρευνες, με πολύ μεγάλες ταχύτητες, με πολλές πραγματογνωμοσύνες, με δεύτερη πραγματογνωμοσύνη η οποία διατάχθηκε, με πάρα πολλές μαρτυρικές καταθέσεις. Είναι μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις της χώρας, όταν χάθηκαν τόσο άδικα σε ένα τραγικό δυστύχημα τόσοι συμπολίτες μας.

Ερευνώνται τα πάντα από τη Δικαιοσύνη, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ας περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να δούμε τι θα αποφανθεί και σε προδικαστικό επίπεδο και στη συνέχεια σε επίπεδο κύριας διαδικασίας. Και, βέβαια, το να στοχοποιούμε τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, μόνο και μόνο για να δυσφημίσουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό, είναι ευθέως προσβλητικό για τη δουλειά που κάνουν. Κάθε μέρα σώζονται ζωές στο Αιγαίο, σώζονται ζωές από τους λιμενικούς, γιατί έτσι πρέπει να κάνουν, γιατί έτσι αντιμετωπίζει η χώρα αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα, μεταναστευτικό και προσφυγικό. Ταυτόχρονα, όμως, οι άνθρωποι αυτοί προστατεύουν, ρισκάροντας πολλές φορές τη ζωή τους, τα σύνορά μας.

Το τι συμβαίνει σε κάθε επιμέρους υπόθεση κι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ερευνηθεί, είναι δεδομένο ότι ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αλλά το να είμαστε από πριν με την πλευρά της ενοχοποίησης ανθρώπων, όπως εν προκειμένω λιμενικών, είτε αφορά αυτό την Πύλο είτε κάποιο άλλο περιστατικό που ερευνά η Δικαιοσύνη, δείχνει και τις διαθέσεις μας. Το να πεις ότι ερευνάται μία σοβαρή υπόθεση, με λίγα λόγια και να περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη, είναι μία ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας σοβαρής υπόθεσης. Το να έρχεσαι και να λες ότι οι λιμενικοί σκοτώνουν πριν καλά-καλά πει το οτιδήποτε η Δικαιοσύνη, δείχνει τις διαθέσεις σου. Και οι διαθέσεις κάποιων – και δεν αναφέρομαι στο Μέσο, για όνομα του Θεού – είναι να δυσφημούν συνειδητά την Ελλάδα. Δική μας δουλειά είναι να απαντάμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, κατέληξε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v