Ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Στη συμφωνία, με τη μεσολάβηση ΗΑΕ, περιλαμβάνονται Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στο Κουρσκ. Παράλληλα, την αλληλεγγύη του στον Ζελένσκι επανέλεβε ο καγκελάριος Σολτς, παρά τα μειωμένα γερμανικά κονδύλια προς το Κίεβο.

Ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν στην ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ.

«Έπειτα από διαδικασία διαπραγμάτευσης, 115 Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στην περιφέρεια Κουρσκ απομακρύνθηκαν από τα εδάφη που ελέγχει το καθεστώς του Κιέβου. Σε αντάλλαγμα αφέθηκαν ελεύθεροι 115 αιχμάλωτοι των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται πλέον στη Λευκορωσία.

«Σήμερα 115 ακόμη από τους υπερασπιστές μας επέστρεψαν στα σπίτια τους», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ενήργησαν ως μεσολαβητές για την επίτευξη της συμφωνίας.

Αυτή η ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως και πολλές προηγούμενες, επιτεύχθηκε χάρη στη μεσολάβηση των Εμιράτων, τα οποία σχολίασαν ότι είναι «ένας αξιόπιστος μεσολαβητής που στηρίζει τη διπλωματία για την επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών».

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων δεσμεύθηκε σε ανακοίνωσή του «να συνεχίσει κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία που έχουν στόχο να βρεθεί ειρηνική λύση», θεωρώντας «την αποκλιμάκωση ως το μόνο μέσο για να επιλυθεί η σύγκρουση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αλληλεγγύη Σολτς σε Ζελένσκι αλλά με λιγότερα χρήματα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η κυβέρνηση του οποίου προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού για τη διμερή στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο την προσεχή χρονιά, επιβεβαίωσε τη «συνεχή και ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο καγκελάριος επιβεβαίωσε τη συνεχή και ακλόνητη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη συνεχή στρατιωτική της υποστήριξη, κυρίως στον τομέα της αεροπορικής άμυνας», ανακοίνωσε η καγκελαρία σε μια συνοπτική αναφορά για την τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε ανήμερα των εορτασμών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων με συστήματα ων αντιαεροπορικής άμυνας και τεθωρακισμένα οχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v