Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομοφωνία κεντρικών τραπεζών για κύκλο μείωσης επιτοκίων

Σε γραμμή Πάουελ χωρίς ενδοιασμούς αξιωματούχοι ΕΚΤ και ΒοΕ. Μέλημα η ανάπτυξη και η απασχόληση, καθώς τιθασεύεται ο πληθωρισμός. Αχνοφαίνεται συναίνεση για ακόμη δύο περικοπές φέτος στην ευρωζώνη. Το «βέτο» Φίλιπ Λέιν.

Ομοφωνία κεντρικών τραπεζών για κύκλο μείωσης επιτοκίων

Αξιωματούχοι από τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σηματοδοτούν ότι βρίσκονται σταθερά σε πορεία για μείωση —ή συνέχιση μείωσης— των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ρίχνοντας αυλαία σε μια εποχή υψηλού κόστους δανεισμού, καθώς η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει μετά τη σύσφιξη που προκάλεσε ο μεταπανδημικός πληθωρισμός.

«Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», είπε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε ετήσια συγκέντρωση οικονομολόγων στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης της χαλάρωσης από τη Fed και η κινητοποίηση πολλών από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου προς την ίδια κατεύθυνση αφαιρεί ορισμένες ανησυχίες για τους επενδυτές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες και κίνδυνοι. Ούτε ο Πάουελ ούτε οι ομόλογοί του έδωσαν πολλές οδηγίες για το πόσο γρήγορα σκοπεύουν να προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ, ενάντια σ' αυτή την αβεβαιότητα, η αναδυόμενη αδυναμία στις αγορές εργασίας και η συνολική ανάπτυξη αντικαθιστούν τον πληθωρισμό ως κύρια απειλή.

«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής αλλά ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», είπε ο πρόεδρος της Fed.

Πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν παρόντα στο καθιερωμένο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών.

Ο Φινλανδός Όλι Ρεν, ο Λετονός Μάρτιν Κάζακς, ο Κροάτης Μπόρις Βούτσιτς και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο δήλωσαν με μια φωνή ότι θα υποστήριζαν νέα μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα – μετά από μια σημαντική μείωση τον Ιούνιο.

Ο Ρεν, μεταδίδει το Bloomberg, περιέγραψε τη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ως «ομαλή», ενώ προειδοποίησε ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, ειδικά στη μεταποίηση, είναι μάλλον υποτονικές». Πρόσθεσε ότι «αυτό ενδυναμώνει το σενάριο για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Ο Σεντένο χαρακτήρισε «εύκολη» την απόφαση για εκ νέου χαλάρωση σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, δεδομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Από την άλλη, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο 2%, επομένως απαιτείται ακόμη περιοριστική νομισματική πολιτική, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν. «Η νομισματική στάση θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να προφυλαχθεί η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού προς την έγκαιρη επιστροφή στον στόχο».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης φαίνονται, ωστόσο, πιο ανήσυχοι τώρα για την ανάπτυξη, η οποία έχει σκοντάψει μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο έτους. Δείχνουν ανησυχία ακόμη για τη χαλάρωση των αγορών εργασίας και λιγότερο για τον πληθωρισμό, παρόλο που στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνεται η απασχόληση.

Μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ φάνηκε να προκύπτει συναίνεση γύρω από ακόμη δύο περικοπές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης τον Σεπτέμβριο, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει σύμφωνος με τις προβλέψεις της τράπεζας, οι οποίες τον βλέπουν να πέφτει στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι, που επίσης μίλησε στο συμπόσιο του Jackson Hole, έδειξε εξίσου ανοιχτός σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, εφόσον οι κίνδυνοι του επίμονου πληθωρισμού φανεί να μειώνονται, όπως υπογράμμισε.

Η ΒοΕ μείωσε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτό τον μήνα στο 5%, στην πρώτη μείωση από την έναρξη της πανδημίας.

Οι κεντρικές τράπεζες σε Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Κίνα παρουσιάζουν επίσης διάθεση για χαλάρωση. Η μεγάλη εξαίρεση είναι η Ιαπωνία, όπου οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν τον πρώτο κύκλο σύσφιξης μετά από 17 χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v