Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από την επίθεση σε φεστιβάλ της γερμανικής πόλης. Βρέθηκε το μαχαίρι, άφαντος ο δράστης. Σύλληψη 15χρονου υπόπτου.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Η οργάνωση δήλωσε ότι ένα από τα μέλη της ήταν ο δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι που σημειώθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν, και έδρασε για να «εκδικηθεί» για τους μουσουλμάνους «στην Παλαιστίνη και οπουδήποτε αλλού».

«Ο δράστης της επίθεσης εναντίον συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν είναι στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το προπαγανδιστικό της όργανο Amaq. Ο άνδρας, που καταζητείται ακόμη στη Γερμανία, έδρασε «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους της Παλαιστίνης και οπουδήποτε αλλού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο άνδρας που συνελήφθη τα ξημερώματα ως πιθανός ύποπτος για τη χθεσινοβραδινή επίθεση με μαχαίρι σε φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν δεν είναι τελικά ο δράστης, ο οποίος εξακολουθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, να διαφεύγει. Κοντά στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ωστόσο το μαχαίρι με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις.

Σύμφωνα με την BILD, ο συλληφθείς είναι νεότερος από τον καταζητούμενο και η εμφάνισή του δεν ταιριάζει με την περιγραφή του δράστη από τους αυτόπτες μάρτυρες. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε νέα σύλληψη 15χρονου υπόπτου.

Η εφημερίδα περιγράφει τον δράστη ως αθλητικό άνδρα «με αραβικά χαρακτηριστικά», ηλικίας 20-30 ετών, ύψους 1,70-1,75 και επισημαίνει ότι φορούσε μαύρα ρούχα και σκούφο. Περίπου 200 μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε πάντως το φονικό όπλο του δράστη, το οποίο υπόκειται σε ειδική έρευνα από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεκροί είναι ένας άνδρας 67 ετών, ένας 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, ενώ τέσσερις δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Ο Χέντρικ Βιστ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «τρομοκρατική ενέργεια».

Η αστυνομία δεν διακρίνει «κανένα άλλο κίνητρο εκτός από την τρομοκρατία», δήλωσε ο εισαγγελέας Μάρκους Κάσπερς, ο οποίος ερευνά την επίθεση.

Μετά τη θανατηφόρα επίθεση στο «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία», οι κοντινές πόλεις Χίλντεν και Χάαν ανακοίνωσαν την ακύρωση αντίστοιχων δικών τους εκδηλώσεων, επικαλούμενες θέμα ασφάλειας, καθώς ο δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει.

Σε ένδειξη συμπαράστασης για τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη πέντε, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κάλεσε τις ομάδες της Bundesliga να αγωνιστούν φορώντας πένθιμα περιβραχιόνια.

«Η τρομακτική πράξη στο Ζόλινγκεν με έχει συγκλονίσει, συγκλονίζει τη χώρα μας. Θρηνούμε για τους νεκρούς και ανησυχούμε για τους τραυματίες, στους οποίους εύχομαι ειλικρινά δύναμη και ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι «ο δράστης πρέπει να λογοδοτήσει», καλώντας τους πολίτες «να σταθούμε όλοι μαζί, ενάντια στο μίσος και στην βία».

Καθ'οδόν για το Ζόλινγκεν στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία βρίσκεται η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να μιλήσει με τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τον δήμαρχο της πόλης Τιμ Κούρτσμπαχ και δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από την επίθεση. «Θρηνούμε για τα θύματα και συμπαραστεκόμαστε στους συγγενείς. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ο δράστης πρέπει να συλληφθεί σύντομα και να τιμωρηθεί στον μέγιστο βαθμό του νόμου», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Προηγουμένως την οδύνη τους είχαν εκφράσει και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

Η αστυνομία πάντως δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού και εξακολουθεί να συνιστά «προσοχή» στους πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.

«Τρομοκρατική ενέργεια»

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζουν οι γερμανικές αρχές την επίθεση άνδρα με μαχαίρι εναντίον διερχόμενων εν μέσω του Φεστιβάλ της Ζόλινγκεν, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους γυναίκα και δύο άνδρες και να τραυματιστούν άλλα οκτώ, εκ των οποίων τα πέντε σοβαρά.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να αναζητά τον δράστη της επίθεσης. "Λαμβάνονται καταθέσεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Πολυπληθής ομάδα της αστυνομίας αναζητά αυτήν την ώρα τον δράστη", σημείωσε η αστυνομία.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 21:40 τοπική ώρα (22:40 ώρα Ελλάδος) χθες Παρασκευή, όταν άγνωστος άνδρας επιτέθηκε σε πολλούς ανθρώπους με μαχαίρι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων από την χθεσινοβραδινή επίθεση με μαχαίρι σε Φεστιβάλ του Ζόλινγκεν, σύμφωνα την γερμανική Διπλωματική Αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για τις διπλωματικές αποστολές στη χώρα.

Η αστυνομία διέψευσε την περιγραφή του ως «άνδρα με αραβικά χαρακτηριστικά».

«Τον δράστη αναζητούν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις. Θέλουμε να τον συλλάβουμε. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του εγκληματολογικού και καταθέσεις μαρτύρων», δήλωσε ο κ. Κρέστα και πρόσθεσε ότι τρεις από τους ανθρώπους που δέχθηκαν επίθεση δεν τραυματίστηκαν, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε εδώ στον τόπο του εγκλήματος. Είναι θλιβερό. Η σκέψη μου βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να προσευχηθούμε να τα καταφέρουν οι σοβαρά τραυματίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Χέρμπερτ Ρόιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επιθεωρητή Κρέστα στο Ντίσελντορφ.

«Απόψε στη Ζόλινγκεν βρισκόμαστε όλοι σε σοκ, αισθανόμαστε φρίκη και μεγάλη θλίψη. Θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επέτειο της πόλης μας και τώρα αναγκαζόμαστε να θρηνήσουμε θανάτους και τραυματισμούς. Μου ραγίζει η καρδιά η επίθεση στην πόλη μας. Με δάκρυα στα μάτια σκέφτομαι αυτούς που χάσαμε. Προσεύχομαι για όσους παλεύουν ακόμη για τη ζωή τους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ζόλινγκεν Τιμ Κούρτσμπαχ.

Μετά την επίθεση, οι αρχές αποφάσισαν να διακοπεί το «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία» που βρισκόταν σε εξέλιξη, με την ευκαιρία της 650ής επετείου από την ίδρυση της πόλης, κι επρόκειτο να διαρκέσει ως και αύριο Κυριακή.

Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ υπολογιζόταν ότι θα παρακολουθούσαν τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι κατά την διάρκεια του τριημέρου.

Την ώρα της επίθεσης, στην πλατεία Φρόνχοφ, στο κέντρο της Ζόλινγκεν, βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι που παρακολουθούσαν συναυλία.

Οι θεατές απομακρύνθηκαν με οδηγίες των αρχών ασφαλείας, οι οποίες έχουν ζητήσει επίσης από τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο ο δράστης διαφεύγει την σύλληψη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v