Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Απειλές για κυρώσεις σε χώρες που φιλοξενούν ρωσικές τράπεζες

Η Ουάσιγκτον θα «καταδιώξει» υποκαταστήματα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να παρακάμψει τους εμπορικούς περιορισμούς, δηλώνει ο αν. υπουργός Οικονομικών. Ηδη τα μέτρα αποδίδουν καρπούς σε Κίνα και Τουρκία.

ΗΠΑ: Απειλές για κυρώσεις σε χώρες που φιλοξενούν ρωσικές τράπεζες

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία ότι κινδυνεύουν με δευτερεύουσες κυρώσεις εάν επιτρέψουν στις ρωσικές τράπεζες να δημιουργήσουν τοπικά υποκαταστήματα για να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια υλικών χρήσιμων για την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κίνηση έχει στόχο να εξουδετερώσει τις εναλλακτικές λύσεις που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις, βρίσκοντας σκοτεινές διαδρομές ώστε να πληρώσει για αγαθά διπλής χρήσης που απαιτούνται για την κατασκευή όπλων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Γουόλι Αντεγιέμο, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είπε στους Financial Times ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να καταδιώξει χώρες που επιτρέπουν σε ρωσικές τράπεζες να ιδρύουν υποκαταστήματα στις δικαιοδοσίες τους προκειμένου να αποφευχθούν οι δυτικές κυρώσεις - ακόμα κι αν η ίδια η τράπεζα δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

«Θα αναζητήσουμε το υποκατάστημα που δημιουργούν, αλλά και τις άλλες οντότητες και τις εταιρείες στην εκάστοτε δικαιοδοσία που συνεργάζονται μαζί τους», είπε ο Αντεγιέμο.

«Δεν είναι απλώς προειδοποίηση για συναλλαγές με θυγατρικές ή υποκαταστήματα ενός ιδρύματος που τελεί ήδη υπό κυρώσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την ίδρυση οποιουδήποτε ρωσικού υποκαταστήματος ή θυγατρικής «που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη των κυρώσεων που έχει δημιουργήσει ο συνασπισμός μας».

Τα μέτρα είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά νέων κανόνων που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τις εισαγωγές ευαίσθητων αγαθών στη Ρωσία, τα οποία σχετίζονται με τον πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, τράπεζες σε όλο τον κόσμο επιφυλάσσονται να εμπλακούν στη χρηματοδότηση του εν λόγω εμπορίου.

Διάταγμα του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 προειδοποιούσε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με δευτερευογενείς κυρώσεις εφόσον διενεργούν ή διευκολύνουν συναλλαγές που σχετίζονται με το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό πλέγμα. Ο κατάλογος διευρύνθηκε τον Ιούνιο καλύπτοντας κάθε ρωσική οντότητα που υπόκειται σε κυρώσεις.

Η απειλή πιστεύεται ότι προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη Ρωσία για τη χρηματοδότηση της εισαγωγής ευαίσθητων ειδών. Τα επίσημα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν δραματικά οι κινεζικές και τουρκικές εξαγωγές των πιο κρίσιμων αγαθών που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Οι εξαγωγές των λεγόμενων αγαθών «υψηλής προτεραιότητας» από την Κίνα μειώθηκαν από 421 εκατ. δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο σε 212 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο.

Ο Αντεγιέμο είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναζητά διαύλους για να πληρώνει τέτοια υλικά, μετά τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον εταιρειών όπως η VTB Bank Shanghai, το μοναδικό γραφείο αντιπροσωπείας ρωσικής τράπεζας στην Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ έθεσαν στη μαύρη λίστα τον Ιούνιο.

Μιλώντας μετά την απόφαση των ΗΠΑ, ο Αντρέι Κοστίν, διευθύνων σύμβουλος της VTB, παραδέχτηκε ότι η Ρωσία αγωνίζεται να βρει νέα κενά προτού καταφέρουν να τα κλείσουν οι ΗΠΑ.

«Παρατηρήσαμε ότι όποια μέτρα κι αν λάβουμε, η αντίδραση της Δύσης είναι πολύ γρήγορη», είπε σε συνέδριο τον Ιούλιο. «Μόλις κάνουμε οτιδήποτε οπουδήποτε, έρχεται μια αντιπροσωπεία 10 ατόμων και αρχίζει να χτυπά τις τοπικές αρχές στο κεφάλι για να μας σταματήσουν».

Ο Kοστίν είπε ότι «η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα, αλλά εξακολουθούμε να λύνουμε τα προβλήματα και ρέουν τα αγαθά».

Ο Αντεγιέμο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στρέφουν την εστίασή τους σε μικρότερες τράπεζες σε άλλες χώρες, αφού ο προηγούμενος γύρος πιέσεων ώθησε τις μεγαλύτερες τράπεζες σε χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα ΗΑΕ να εγκαταλείψουν τους Ρώσους αντισυμβαλλομένους.

Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες να δημιουργήσει εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, αρκετά ισχυρά για να αντισταθεί στη δυτική πίεση, με χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν που συμμερίζονται τη δυσαρέσκειά της για την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δεσμεύτηκαν να «διασφαλίσουν ότι τα κανάλια διακανονισμού λειτουργούν απρόσκοπτα και σωστά», μετά από συνάντησή τους στη Μόσχα την Πέμπτη. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του γουάν και του ρουβλιού για περισσότερες συναλλαγές, το άνοιγμα περισσότερων αντίστοιχων λογαριασμών στις δύο χώρες και την υποστήριξη στενότερων δεσμών μεταξύ των χρηματοοικονομικών συστημάτων τους.

Αλλά ο Αντεγιέμο υποστήριξε ότι η κυριαρχία της Δύσης στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά συνεπάγεται πως οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες υποχωρούν υπό την πίεση της Δύσης. «Κάνουν πολύ περισσότερες δουλειές με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο συνασπισμό μας παρά με τη Ρωσία», είπε. «Δεν θέλουν να χάσουν την πρόσβαση στο δολάριο, το ευρώ, τη λίρα ή το γεν».

Στους καταλόγους κυρώσεων πρόσθεσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ 400 άτομα και οντότητες «των οποίων τα προϊόντα και οι υπηρεσίες επιτρέπουν στη Ρωσία να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια και να αποφύγει τις κυρώσεις». Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που κατηγορούνται για προμήθεια πυρομαχικών, ξέπλυμα χρυσού, απόκτηση εργαλειομηχανών και βοήθεια ολιγαρχών ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v