Πρόοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα βλέπουν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος καλεί τη Χαμάς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, κρίνοντας ότι είναι ώρα πια να συζητηθούν πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι.

Πρόοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα βλέπουν οι ΗΠΑ

Οι συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα υπήρξαν «εποικοδομητικές» σημειώνοντας κάποια πρόοδο, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για την εφαρμογή της προτεινόμενης συμφωνίας, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου για την Εθνική Ασφάλεια Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι μαχητές της Χαμάς θα πρέπει να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες χθες Πέμπτη συμμετείχαν διαπραγματευτές από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ. Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον πτυχές εφαρμογής της συμφωνίας, και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να καθίσουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι, τόνισε.

«Είμαστε στο Κάιρο. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της Χαμάς καθώς πρέπει να "περάσουμε στο ψητό" και να κλειδώσουμε τις λεπτομέρειες. Σ' αυτό θα επικεντρωθούμε την Κυριακή», είπε ο Kίρμπι.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν το Ιράν, πρόσθεσε, «καθώς δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Πιστεύουμε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ενεργήσει, αν το αποφασίσει».

Το κλίμα απαισιοδοξίας που επικράτησε μετά την αποτυχία επανεκκίνησης των συνομιλιών που είχαν αρχίσει την περασμένη εβδομάδα στην Ντόχα φαίνεται πως ανατράπηκε χθες το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η άφιξη της ισραηλινής διαπραγματευτικής αποστολής στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του διοικητή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και του διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας Ρονέν Μπαρ.

«Οι πληροφορίες στον τύπο που κάνουν λόγο για συζητήσεις που τείνουν να αποτύχουν είναι ανακριβείς», τόνισε ο Κίρμπι.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να επιτραπεί στο Ισραήλ να διατηρήσει δυνάμεις του στον Διάδρομο του Φιλαδέλφου για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο στη Γάζα, όπως υποστηρίζει. Ωστόσο, η Αίγυπτος και η Χαμάς αντιτίθενται, ενώ οι ΗΠΑ προσπάθησαν να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο χωρίς την παρουσία του ισραηλινού στρατού κατά μήκος του μεθοριακού περάσματος.

Με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v