Ισλαμιστές κρατούμενοι σκότωσαν φρουρούς σε ρωσική φυλακή

Δηλώνουν «μουτζαχεντίν» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο φυλακής-σωφρονιστικής αποικίας στην πόλη Σουροβίκινο, δυτικά του Βόλγκογκραντ. Αυξάνεται η ισλαμιστική βία στη Ρωσία.

Ισλαμιστές κρατούμενοι σκότωσαν φρουρούς σε ρωσική φυλακή

Κρατούμενοι που κρατούσαν μαχαίρια και είπαν πως είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε φρουρούς σε ρωσική σωφρονιστική αποικία και συνέλαβαν ομήρους, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Βίντεο που αναρτήθηκε από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mash έδειξε τουλάχιστον δύο επιτιθέμενους. Ο ένας απ' αυτούς φώναξε ότι είναι «μουτζαχεντίν» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ότι πήραν τον έλεγχο της φυλακής που βρίσκεται στην πόλη Σουροβίκινο, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά του Βόλγκογκραντ, πρωτεύουσας της νοτιοδυτικής ομώνυμης ρωσικής επαρχίας.

Τουλάχιστον τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι με στολή φαίνονται πεσμένοι στο πάτωμα ή να κάθονται μέσα σε λίμνες αίματος. Τρεις κείτονται ακίνητοι, ένας με κομμένο λαιμό. Άλλος ένας στέκεται σε μια πόρτα όπου άνδρας με μαχαίρι τον κρατάει από τον λαιμό.

Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού της φυλακής σκοτώθηκε, όμως από το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επαληθευθεί, συνάγεται ότι ο απολογισμός των θανάτων είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερος.

Η σωφρονιστική υπηρεσία ανέφερε σε δήλωση: «Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης μιας πειθαρχικής επιτροπής, κατάδικοι συνέλαβαν ομήρους μέλη του προσωπικού του σωφρονιστικού καταστήματος. Μέτρα λαμβάνονται αυτή τη στιγμή για να απελευθερωθούν οι όμηροι. Υπάρχουν απώλειες».

Η φυλακή θεωρείται σωφρονιστική αποικία «αυστηρού καθεστώτος», δηλαδή με αυστηρές συνθήκες κράτησης, και έχει χωρητικότητα έως και 1.241 κρατουμένων.

Ειδησεογραφικοί ιστότοποι με διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας δημοσιοποίησαν τα ονόματα έως και τεσσάρων από τους φερόμενους επιτιθέμενους, αναφέροντας πως είναι υπήκοοι του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Η Ρωσία, οι υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας της οποίας είναι επικεντρωμένες στον πόλεμο της Ουκρανίας, αντιμετωπίζει πρόσφατα απότομη αύξηση των επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών.

Τον Ιούνιο, φονική εξέγερση που συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος σημειώθηκε σε φυλακή στη νότια περιοχή Ροστόφ, όπου ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι κρατούμενους που είχαν συλλάβει ομήρους.

Τον ίδιο μήνα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε δύο πόλεις στο Νταγκεστάν, περιοχή της νότιας Ρωσίας με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Τον Μάρτιο, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων στην αίθουσα συναυλιών Crocus City κοντά στη Μόσχα, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία τουλάχιστον 140 ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v