Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σοδειές της Ευρώπης καταστρέφονται από τον καιρό

Στη Βόρεια Ευρώπη ήταν οι παγετοί της άνοιξης. Στη Νότια ο παρατεταμένος καύσωνας. Στη Βρετανία οι αγρότες χτυπήθηκαν από τη μειωμένη ηλιοφάνεια και τις καλοκαιρινές βροχές.

Οι σοδειές της Ευρώπης καταστρέφονται από τον καιρό

Ενας αμπελώνας στην περιοχή Nahe της Γερμανίας είναι συνήθως γεμάτος σταφύλια αυτή την εποχή του χρόνου. Αλλά τα αμπέλια σήμερα έχουν ελάχιστα σταφύλια, αφού οι παγετοί του Απριλίου κατέστρεψαν την παραγωγή. 

Είναι παρόμοια η εικόνα σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της Ευρώπης σημειώνει το Bloomberg. Η φετινή ασυνήθιστα υγρή άνοιξη και το χαοτικό καλοκαίρι άφησαν τους αγρότες από την Πολωνία έως το Ηνωμένο Βασίλειο να αγωνιούν για τον αντίκτυπο στη γεύση και το μέγεθος της παραγωγής, ενώ ο νότος μάχεται με μια ακόμα σοβαρή ξηρασία.

Η παραγωγή των μήλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 10%, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές υψηλότερες σε ορισμένες περιοχές και η Ιταλία αγωνίζεται να μαζέψει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού. 

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έκανε ο καιρός, για παράδειγμα οι έντονες βροχοπτώσεις, στις ρίζες των οπωροφόρων δέντρων», δήλωσε ο Lambert van Horen, ανώτερος αναλυτής στη Rabobank. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις σοδειές του επόμενου έτους».

Πολωνικά μήλα

Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την τοπική Ενωση. Ένα ήπιο ξεκίνημα του έτους βοήθησε τα δέντρα να έχουν καρπούς νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά χτυπήθηκαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέφεραν από αντίξοες συνθήκες. Ανέφερε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των εκμεταλλεύσεων που επηρεάστηκαν.

Γερμανικές φράουλες και κρασί

Παρόμοια κρύα και υγρά επεισόδια έπληξαν τη Γερμανία. Η συγκομιδή φράουλας του 2024 εκτιμάται ότι έπεσε 25%, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες. Χτυπήθηκαν και τα περίφημα λευκά σπαράγγια.

Ορισμένοι αμπελώνες έχασαν ολόκληρη τη σοδειά τους. «Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο ένας αμπελουργός.

Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας του παγετού.

Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι

Δεν είναι μόνο ο παγετός που προκαλεί προβλήματα. Η Απουλία στα νότια της Ιταλίας παλεύει με την ξηρασία και θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου. Είναι τέτοια η ζέστη που έχουν καεί φρούτα και λαχανικά. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ελαιολάδου — το εμβληματικό προϊόν της περιοχής — αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50%.

Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρότητας. Με τις θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο εξέχουσες γεωργικές περιοχές της Ιταλίας.

Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τις τοπικές αναφορές να δείχνουν ότι η παραγωγή μάνγκο θα πέσει φέτος.

Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη ήλιου είναι που έχει προβληματίσει τους αγρότες που καλλιεργούν φράουλες, ντομάτες και αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι είχε τον πιο ζεστό Μάιο που έχει καταγραφεί, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε ένα ιδιαίτερα υγρό ξεκίνημα καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις που υπερβαίνουν το διπλάσιο του μακροπρόθεσμου μέσου όρου στη νοτιοανατολική πλευρά με τη μεγάλη γεωργία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια. Τα επίπεδα σακχάρου μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», εκτιμούν ειδικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v