Σήμα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβρη έστειλαν τα minutes της Fed

Ετοιμη για νομισματική χαλάρωση η αμερικανική κεντρική τράπεζα, όπως έχει προεξοφλήσει η αγορά. Ερώτημα το κατά πόσο. Τι αποκαλύπτει η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Σήμα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβρη έστειλαν τα minutes της Fed

Οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα έκλιναν έντονα προς μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ αρκετοί απ' αυτούς θα ήταν πρόθυμοι ακόμη και να μειώσουν αμέσως το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με τη δημοσίευση των πρακτικών της 30ής-31ης Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, αλλά άνοιξαν την πόρτα για μείωση στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου.

Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο τον επόμενο μήνα κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας από το τρέχον εύρος 5,25%-5,50%, όπου έχει οριστεί για περισσότερο από έναν χρόνο.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται χαλάρωσης μιας πλήρους ποσοστιαίας μονάδας.

Στη συνάντηση του Ιουλίου, «η συντριπτική πλειονότητα» των υπευθύνων χάραξης πολιτικής «παρατήρησε ότι, εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να έρχονται περίπου όπως αναμένεται, πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση», αναφέρουν τα πρακτικά.

Σημειώνεται επίσης ότι «πολλοί» αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν πως η στάση των επιτοκίων είναι περιοριστική, ενώ «λίγοι» υποστήριξαν πως, εν μέσω συνεχιζόμενης μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων, μη αλλαγή στα επιτόκια θα σήμαινε ότι η νομισματική πολιτική θα αύξανε την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα πρακτικά αναφέρουν ότι, ενώ όλοι οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν με τη διατήρηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, «αρκετοί» δήλωσαν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού εν μέσω αύξησης της ανεργίας «παρείχε εύλογη αιτία για τη μείωση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης σ' αυτή τη συνεδρίαση».

Οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed διευκολύνονται από την υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και από την αυξημένη ανησυχία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, στον απόηχο στοιχείων που έδειξαν αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Το άλμα του ποσοστού ανεργίας, που έπεσε στο 3,4% στις αρχές του περασμένου έτους και έκτοτε ανέβηκε στο 4,3% τον περασμένο μήνα, επέτεινε τον επείγοντα χαρακτήρα για μειώσεις των επιτοκίων και ώθησε ορισμένους αναλυτές να πουν ότι η μείωση του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα πρέπει να εξεταστεί τον επόμενο μήνα.

Οι ανησυχίες της Fed για την αγορά εργασίας ενδέχεται να επιδεινωθούν από την εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας σήμερα Τετάρτη ότι υπήρξαν 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση τον Μάρτιο απ' ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά. Η αλλαγή ήταν μέρος της ετήσιας διαδικασίας αναθεώρησης του δείκτη αναφοράς.

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι η «πλειοψηφία» των αξιωματούχων της Fed θεώρησε πως οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας αυξήθηκαν, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είχαν μειωθεί.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε ότι, «εάν λάβουμε τα δεδομένα που ελπίζουμε, τότε μια μείωση του επιτοκίου θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι του Σεπτεμβρίου».

Το τρέχον επίπεδο ανεργίας είναι ήδη υψηλότερο από το επίπεδο του 4% που έδωσαν οι αξιωματούχοι της Fed για φέτος στις ενημερωμένες οικονομικές προβλέψεις τους τον Ιούνιο και το 4,2% που προέβλεπαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι αγορές προετοιμάζονται για μείωση επιτοκίων, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με πιθανή χαλάρωση.

Η Μισέλ Μπάουμαν δήλωσε την Τρίτη ότι τον Σεπτέμβριο «θα πρέπει να εξετάσουμε σειρά από πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν» στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό».

Οι αγορές πιθανώς θα λάβουν νέες ενδείξεις για τις απόψεις του Πάουελ την Παρασκευή, όταν θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v