Αναθεώρηση προς τα κάτω των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Δημιουργήθηκαν 818.000 λιγότερες δουλειές απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Ωθηση στη Fed για μείωση επιτοκίων φέρνει η πιο ψυχρή αγορά εργασίας.

Αναθεώρηση προς τα κάτω των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από την άνοιξη του 2023 έως την άνοιξη του 2024 σε σύγκριση με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας άρχισε να ψύχεται νωρίτερα και πιο γρήγορα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης για την αύξηση της απασχόλησης έδειξε ότι η οικονομία απέκτησε περίπου 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Αρχικά η αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου υπολογιζόταν σε 2,9 εκατομμύρια.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την απασχόληση σημαίνουν ότι η οικονομία δημιούργησε κατά μέσο όρο 173.000 θέσεις εργασίας τον μήνα κατά την εν λόγω περίοδο, αντί για 242.000 που έδειχναν οι παλαιές εκτιμήσεις.

Ο μικρότερος αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν δίνει περαιτέρω ώθηση στη Fed ώστε να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, όπως ευρέως αναμενόταν. Η κεντρική τράπεζα υποχρεούται βάσει νόμου να διατηρεί τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα και την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα.

 

Με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται σταδιακά προς τον στόχο του 2%, η κεντρική τράπεζα έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος στην υγεία της αγοράς εργασίας εξετάζοντας πότε πρέπει να μειώσει τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ.

Η Fed ανέβασε το βασικό επιτόκιο σε υψηλό 23 ετών το 2022 και το 2023 προκειμένου να καταπνίξει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v