Ευλογιά πιθήκων: Επιχείρηση «μάθαμε από τα λάθη της Covid-19»

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας αγωνίζονται για να αποφύγουν τα λάθη που κόστισαν ζωές κατά την πανδημία κορωνοϊού. Πότε θα φτάσουν τα εμβόλια στο αφρικανικό έδαφος. Ζητούμενο η παραγωγή τους εκεί.

Ευλογιά πιθήκων: Επιχείρηση «μάθαμε από τα λάθη της Covid-19»

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας που μάχονται ενάντια σε ένα θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στην Αφρική αγωνίζονται να αποφύγουν τα λάθη που κόστισαν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ξεκινώντας από την αργή απόκτηση εμβολίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, την εβδομάδα που πέρασε από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την εξάπλωση της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, γίνεται διαρκής συζήτηση γύρω από την αποστολή των εμβολίων στο αφρικανικό έδαφος. Αυτά αναμένεται τώρα να φθάσουν την επόμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για τη δημιουργία ισχυρής διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού που μπορεί να φιλοξενήσει το εμβόλιο που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής Jean Kaseya.

Ο ιός της ευλογιάς υπάρχει στην ήπειρο από τη δεκαετία του 1970, με ελάχιστη διεθνή προσοχή. Αλλά παρόλο που είναι η μόνη περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια, δεν έλαβε εμβόλια για τον ιό το 2022, την ώρα που η μολυσματική ασθένεια εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο.

Παρόμοια ήταν η ιστορία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Όταν αυτά τα εμβόλια έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα, η Αφρική βρισκόταν στο τέλος της ουράς.

Παρόλα αυτά, τα αφρικανικά κράτη απέτυχαν να δημιουργήσουν αποθεματικά εμβολίων, ακόμη και αφού συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της ηπείρου.

Μέρος αυτής της αποτυχίας συνδέεται με την έλλειψη τοπικής παραγωγής εμβολίων. Η περιοχή εισάγει σχεδόν το σύνολο των εμβολίων της και η προσπάθεια για τη δημιουργία βιομηχανίας εμβολίων έχει αποτύχει.

Ο Kaseya είναι ανένδοτος ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.«Χωρίς τοπική παραγωγή στην Αφρική, είμαστε εκτεθειμένοι», δήλωσε.

Το Ινστιτούτο Biovac, μια νοτιοαφρικανική εταιρεία παρασκευής εμβολίων, θα συζητήσει με το CDC της Αφρικής τον τρόπο μεταφοράς της τεχνολογίας ώστε η εταιρεία να μπορεί να παρασκευάσει εμβόλια κατά της ευλογιάς, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Morena Makhoana.

Η ήπειρος χρειάζεται 10 εκατομμύρια δόσεις, αλλά τα εμβόλια είναι πολύ ακριβά. Με περίπου 100 δολάρια ανά δόση, «πολλές χώρες δεν μπορούν να τα αγοράσουν σε αυτή την τιμή», δήλωσε η Helen Rees, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Υγείας και HIV στο Γιοχάνεσμπουργκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v