Ναυάγιο: Νεκροί πιθανότατα ο Βρετανός κροίσος και ο πρόεδρος της Morgan Stanley

Φόβοι ότι ο Μάικ Λιντς, ο Τζόναθαν Μπλούμερ και οι άλλοι τέσσερις αγνοούμενοι κείτονται νεκροί μέσα στα συντρίμμια του βυθισμένου σκάφους εκφράζει η ιταλική ακτοφυλακή. Οι έρευνες συνεχίζονται από θαλάσσης και αέρος.

Ναυάγιο: Νεκροί πιθανότατα ο Βρετανός κροίσος και ο πρόεδρος της Morgan Stanley

Ο Βρετανός επιχειρηματίας τεχνολογίας Mάικ Λιντς και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί, ευρισκόμενοι στα συντρίμμια του πολυτελούς γιοτ που βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, σύμφωνα με δήλωση της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Ποτέ μη λες ποτέ είναι το σύνθημά μας», δήλωσε ο Βιντσέντζο Τσαγκαρόλα, εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής. «Αλλά, σ' αυτό το σημείο, θα ήταν λογικό να σκεφτούμε ότι είναι πιο πιθανό να βρούμε τους αγνοούμενους μέσα στο σκάφος».

Ο Τσαγκαρόλα πρόσθεσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων θα συνεχιστούν με τη βοήθεια πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών ελικοπτέρων. Σε συνέντευξή του, ερωτηθείς εάν εκτιμά πως οι επιβάτες θα βρεθούν ζωντανοί, απάντησε πως «η λογική απάντηση είναι "όχι"».

Έξι επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος διασώθηκαν από το ιστιοφόρο Bayesian, το οποίο βυθίστηκε μετά από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το σκάφος κοντά στο Πορτιτσέλο της Σικελίας τη Δευτέρα. Ο Λιντς και η οικογένειά του γιόρταζαν την πρόσφατη αθώωσή του από κατηγορίες για απάτη, μαζί με μια μικρή ομάδα φίλων και συνεργατών, όταν η καταιγίδα χτύπησε το γιοτ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στη Σικελία Σάλβο Κοτσίνα δήλωσε στο Bloomberg ότι οι έξι αγνοούμενοι επιβάτες είναι ο Μπλούμερ και η σύζυγός του Τζούντι, ο Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα, καθώς και ο εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance Κρις Μορβίλο και η σύζυγός του Νέντα.

Ο 59χρονος Λιντς προσπαθούσε να αποκαταστήσει τη φήμη του ως ενός από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ευρώπης. Για χρόνια υποστήριζε ότι αποτέλεσε αποδιοπομπαίο τράγο για την εξαγορά, ύψους 11 δισ. δολαρίων, της εταιρείας λογισμικού Autonomy Corp. από τη Hewlett Packard το 2011. Ένα χρόνο αργότερα, η HP διέγραψε 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της αγοράς και ως εκ τούτου κατηγορήθηκε δημόσια ο Λιντς για απάτη.

Οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για τη βύθιση. Το Τμήμα Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διερευνά θαλάσσια ατυχήματα με βρετανικά πλοία παγκοσμίως, έστειλε τέσσερις επιθεωρητές στη Σικελία για να διενεργήσουν προκαταρκτική αξιολόγηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταφορών. 

Δύτες προσέγγισαν το κουφάρι

Δύτες ερεύνησαν σήμερα στη Σικελία το ναυάγιο του ιστιοφόρου, που είχε αγκυροβολήσει σε απόσταση περίπου 700 μέτρων στα ανοιχτά. Ο θαλάσσιος σίφουνας, φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, στην κυριολεξία το αναποδογύρισε και το βύθισε σε λίγα λεπτά.

Δώδεκα επιβάτες και δέκα μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Βρετανοί υπήκοοι, βρίσκονταν στο πλοίο. Μονάχα ένα πτώμα έχει προς το παρόν ανασυρθεί. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται για τον σεφ του γιοτ, που γεννήθηκε στον Καναδά, είναι όμως υπήκοος Αντίγκουα.

Πυροσβέστες με εκπαίδευση σε καταδύσεις σε μεγάλα βάθη έφθασαν χθες το βράδυ με στόχο να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τους έξι αγνοούμενους που πιθανώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ναυάγιο.

Όμως, οι δύτες δεν μπόρεσαν να εισέλθουν αμέσως στο εσωτερικό του ναυαγίου, που βρίσκεται σε βάθος 49 μέτρων, «εξαιτίας της παρουσίας επίπλων που εμπόδιζαν την είσοδο», εξήγησαν οι πυροσβέστες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Μόλις καταφέρουν να μπουν, «οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι και εάν συναντάς ένα εμπόδιο είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις και να βρεις εναλλακτικούς δρόμους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου των πυροσβεστών.

Λαμβάνοντας υπόψη το βάθος, κάθε κατάδυση περιορίζεται σε μόλις 8-12 λεπτά και σήμερα το μεσημέρι ο κυματισμός ήταν μεγαλύτερος, καθιστώντας τις επιχειρήσεις ακόμα πιο περίπλοκες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFPTV.

Πρωτοφανής ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα

Η τραγωδία ήταν τόσο αιφνιδιαστική όσο και απρόβλεπτη. «Είναι πρωτόγνωρο. Είναι ένα σπάνιο γεγονός (…) που έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο, αλλά μικρή πιθανότητα να συμβεί», δήλωσε στο AFP ο Μάθιου Σκανκ, επικεφαλής της Maritime Search and Rescue Council, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

«Δεν το είδαμε να έρχεται», είπε ο διασωθείς πλοίαρχος του σκάφους Τζέιμς Κάτφιλντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα. Τι είπε ο πλοίαρχος, ότι δεν είδε τον κυκλώνα να έρχεται; Έτσι είναι, κανείς δεν τον είδε να έρχεται», είπε ο Σαλβατόρε Ιτζίλο, ψαράς από το Πορτιτσέλο, στην εφημερίδα La Stampa.

«Η κόλαση ξέσπασε, δεν καταλαβαίναμε τίποτα, πρώτα ο άνεμος, κατόπιν το νερό, ήταν σίγουρα ένας ανεμοστρόβιλος», περιέγραψε στο AFPTV ο Τζιοβάνι Λοκόκο, ντόπιος ψαράς.

Κάμερες ασφαλείας σε κτίριο που βρισκόταν στην ακτή δείχνουν τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και ένα κοντέινερ να έχουν παρασυρθεί από τον αέρα.

Η Σάρλοτ Γκολάνσκι, ηλικίας 35 ετών, συνεργάτιδα σε μια από τις επιχειρήσεις του Μάικ Λιντς, ήταν προσκεκλημένη στη γιορτή. Διασώθηκε μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους.

«Διήρκησε λίγα λεπτά, το πλοίο άρχισε να στροβιλίζεται, κατόπιν σηκώθηκε σε κάθετη θέση», θυμήθηκε η Γκολάνσκι, η οποία κατάφερε την τελευταία στιγμή να αρπάξει την κόρη της Σοφία, ηλικίας ενός έτους, και να τη σώσει.

Ο Κάρστεν Μπόρνερ, κυβερνήτης άλλου γιοτ που είχε αγκυροβολήσει σε κοντινή απόσταση τη στιγμή της καταιγίδας, έκανε λόγο για μια «πολύ ισχυρή ριπή κυκλώνα» και εξήγησε ότι χρειάστηκε να δώσει μάχη για να καταφέρει να κρατήσει σταθερό το πλοίο του προτού σπεύσει να βοηθήσει τους επιβάτες του Bayesian.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v