Το ξέφρενο ράλι του χρυσού και πέντε κρίσιμα γραφήματα

Κέρδη 21% φέτος και απανωτά ρεκόρ για το πολύτιμο μέταλλο. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές μπορούν να κινηθούν ακόμα υψηλότερα. Ποιοι είναι οι κινητήριοι μοχλοί.

Το ξέφρενο ράλι του χρυσού και πέντε κρίσιμα γραφήματα

Ο χρυσός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2.500 δολάρια η ουγγιά λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου κατά 21% φέτος το έχει καταστήσει ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024 και τράπεζες, όπως η UBS και η ANZ Group Holdings λένε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κέρδη.

Οι τιμές «οδεύουν προς τα 2.700 δολάρια η ουγγιά γύρω στα μέσα του 2025», δήλωσε ο Wayne Gordon, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Global Wealth Management, επικαλούμενος τη μετατόπιση της Fed, τις αγορές από κεντρικές τράπεζες και τη ζήτηση για αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου.

Με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να εκτιμάται ότι θα δώσει στοιχεία για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στο συμπόσιο του Jackson Hole αργότερα αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg παρουσιάζει πέντε γραφήματα που απεικονίζουν μερικούς από τους κύριους παράγοντες που θα διαμορφώσουν την προοπτική για τον χρυσό.

Πραγματικά επιτόκια

Η τελευταία άνοδος του χρυσού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια σύντομα, ακόμα και τον επόμενο μήνα. Αυτό το αφήγημα έχει παρασύρει τα πραγματικά επιτόκια χαμηλότερα, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον χρυσό, που δεν... πληρώνει τόκους.

Οι πρόσφατες κινήσεις - υψηλότερες τιμές χρυσού και χαμηλότερα επιτόκια - σηματοδοτούν ότι οι παραδοσιακοί μακροοικονομικοί παράγοντες, όπως οι αποδόσεις των ομολόγων επανέρχονται στο προσκήνιο. Νωρίτερα φέτος, ο χρυσός σημείωνε κέρδη ακόμη και όταν οι αποδόσεις αυξάνονταν, ένα ασυνήθιστο μοτίβο που εξέπληξε τους έμπειρους αναλυτές. Η αποσύνδεση σε εκείνο το σημείο οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.

Τοποθέτηση funds

Καθώς ο χρυσός κινήθηκε υψηλότερα, τα hedge funds και οι κερδοσκόποι έχουν εμπλακεί περισσότερο. Τα καθαρά ανοδικά στοιχήματα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Comex πλησιάζουν το υψηλό τεσσάρων ετών που σημειώθηκε στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών ΣΜΕ στα εμπορεύματα. 

Επενδυτές ETF

Ενώ οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι συμμετοχές σε ETF συνέχισαν να παρουσιάζουν καθαρές εκροές. Από τον Ιούνιο, ωστόσο, η ροή φαίνεται να έχει αλλάξει, με τα ETF να καταγράφουν δύο μήνες καθαρών εισροών.

Ζήτηση OTC

Η ζήτηση στην εξωχρηματιστηριακή αγορά - όπου οι συναλλαγές γίνονται μέσω αντιπροσώπων ή μεταξύ αγοραστών και πωλητών απευθείας, χωρίς γραφείο εκκαθάρισης- μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό φέτος.

Η ισχυρή αγορά ράβδων σε φυσική μορφή, ιδιαίτερα από family offices στην Ασία, βοήθησε την κατανάλωση χρυσού να σημειώσει το καλύτερο δεύτερο τρίμηνο εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Η ένωση παραγωγών λέει ότι η περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, η οποία περιλαμβάνει επίσης ορισμένες αγορές από κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να είναι βασικός μοχλός για το ράλι του χρυσού.

Το Premium της Σαγκάης

Ενώ πολλοί δείκτες φαίνονται θετικοί, ορισμένοι δεν είναι, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων από την Κίνα. Νωρίτερα φέτος, μια φρενίτιδα αγορών από τοπικούς ιδιώτες επενδυτές — σε συνδυασμό με αγορές από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) — βοήθησαν στη στήριξη των τιμών. Έκτοτε, η PBOC έχει σταματήσει τις αγορές. Επιπλέον, τα premiums για το χρυσό στη Σαγκάη έχουν αποδυναμωθεί, γυρίζοντας σε αρνητικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας χαμηλή ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v