Δεν τσίμπησαν το δόλωμα στο Κουρσκ οι Ρώσοι, κρατούν δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο

Οι δυνάμεις του Κιέβου πέτυχαν μεγάλη προέλαση στο Κουρσκ, ωστόσο προς ώρας δεν «ανάγκασαν» τη Μόσχα να εκτρέψει στρατεύματα από την επίθεση στα ανατολικά.

Δεν τσίμπησαν το δόλωμα στο Κουρσκ οι Ρώσοι, κρατούν δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο

Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν καταλάβει μέσα σε δύο εβδομάδες περισσότερη γη στη Ρωσία από ό,τι η Μόσχα στην Ουκρανία όλο το χρόνο — δημιουργώντας νέα δυναμική στην αναμέτρηση και ενισχύοντας το ηθικό μεταξύ των Ουκρανών.

Αυτή η εκπληκτική επιχειρησιακή επιτυχία, όμως, δεν έχει ακόμη επιτύχει έναν κρίσιμο στόχο: την εκτροπή στρατιωτικών μονάδων της Ρωσίας και τη χαλάρωση της πίεσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα προχωρά σταθερά.

Οι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να περνούν τις ουκρανικές άμυνες, καταλαμβάνοντας χωριά και πόλεις και φέρνοντας τη Μόσχα πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο της για πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, τα ρωσικά στρατεύματα φάνηκε να κατέλαβαν σχεδόν όλη την πόλη Νιού-Γιορκ. μπήκαν στο κοντινο Τορέτσκ και προχωρούν προς τον κρίσιμο κόμβο του Ποκρόβσκ.

Ένας διοικητής ουκρανικής ταξιαρχίας πυροβολικού στην ανατολική Ουκρανία είπε στους Financial Times ότι μέρος της εξήγησης για τη ρωσική προέλαση ήταν ότι το Κίεβο μετακίνησε τους λιγοστούς πόρους του προς τα βόρεια.

Τα στρατεύματά του βάλουν συγκρατημένα κατά του αντιπάλου, επειδή τα πυρομαχικά είχαν ανακατανεμηθεί για να στηρίξουν την εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει επίσης μετακινήσει πάνω από 10.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις επίλεκτες αερομεταφερόμενες δυνάμεις της και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Χάρκοβο, όπου διεξάγονται οι πιο σκληρές μάχες, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Τουλάχιστον 20 ουκρανικές μονάδες επιβεβαιώνεται ότι εμπλέκονται στην εισβολή στο Κουρσκ, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές. Μερικές από αυτές προορίζονταν να είναι εφεδρικές δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των αμυντικών γραμμών στα ανατολικά ώστε να παρέχουν μια ανακούφιση στα στρατεύματα που πολεμούν χωρίς ανάπαυση για μήνες ή και χρόνια.

Ακόμη και τις ημέρες πριν ξεκινήσουν για το Κουρσκ, οι ουκρανικές άμυνες στην περιοχή του Ντόνετσκ «έδειχναν ρωγμές», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είπε στους FT ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιτύχει «τακτική επιτυχία» στο Ντόνετσκ και ήταν πιθανές περισσότερες προόδους εκτός και αν η κατάσταση αναστραφεί.

Με μεγάλο μέρος των εφεδρειών της να κατευθύνεται στο Κουρσκ, η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να καλύψει τα αμυντικά κενά και να αντιμετωπίσει διάφορες ρωσικές απειλές, δήλωσε ο Konrad Muzyka, διευθυντής της Rochan Consulting, μιας Πολωνικής ομάδας που παρακολουθεί τον πόλεμο.

«Η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να κινητοποιήσει στρατεύματα, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει πρόβλημα να κινητοποιήσει τον αριθμό που χρειάζεται για να κρατήσει και να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ντόνετσκ», είπε στους FT.

Αξιωματικοί και στρατεύματα πεζικού στο ανατολικό μέτωπο καλούνται να παραμείνουν περισσότερο στο μέτωπο χωρίς rotation, είπαν αρκετοί στους FT. Δύο υπολοχαγοί που υπηρετούσαν σε μια ταξιαρχία που βρίσκονταν στο μέτωπο στην περιοχή του Ντονέτσκ πριν σταλούν στο Κουρσκ είπαν ότι σε περισσότερα από δύο χρόνια μάχης είχαν ο καθένας μόνο ένα μήνα ξεκούρασης.

Ένας άλλος στρατιώτης είπε ότι είχε περάσει μήνες πολεμώντας κοντά στο Τορέτσκ χωρίς ανάπαυση πριν τον διατάξουν στο Κουρσκ. «Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει [ένα διαλείμμα] τώρα», είπε. «Ήμασταν οι εφεδρείες, αλλά τώρα είμαστε εδώ».

Αν και το Κίεβο δεν σχολιάζει θύματα, η εισβολή έχει ήδη κόστος: η Ουκρανία έχασε τουλάχιστον 51 τανκς και τεθωρακισμένα, συμπεριλαμβανομένων γερμανικών οχημάτων Marder, αμερικανικών οχημάτων Stryker και ρουκετών Himars, σε σύγκριση με 27 τέτοιες απώλειες στη ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τον ερευνητή πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Naalsio.

Ο Πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο ανώτατος στρατηγός του, Ολεξάντερ Σίρσκι, έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι το ανατολικό μέτωπο είναι εξίσου σημαντικό με την εισβολή στο Κουρσκ.

Ο Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ντόνετσκ είναι το σημείο όπου «συμβαίνουν οι περισσότερες από τις ρωσικές επιθέσεις — και η μέγιστη αμυντική μας προσοχή είναι συγκεντρωμένη εκεί». Ο Σίρσκι είπε ότι η κατάσταση στα ανατολικά «παραμένει δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες ότι είχαν δει σημάδια ότι η Ρωσία μετακινούσε δυνάμεις από τη νότια και την ανατολική Ουκρανία βόρεια προς το Κουρσκ.

Αλλά αυτά φαινόταν ότι μετακινήθηκαν από τον νότιο άξονα και την κατεχόμενη Κριμαία - τοποθεσίες που δεν ήταν πιθανό να επηρεάσουν την κατάσταση στο Ντόνετσκ. Το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ορισμένα στρατεύματα έχουν επίσης μετακινηθεί από την περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

Ουκρανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί αναλυτές που παρακολουθούν τον πόλεμο είπαν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ρωσία μετακινούσε ένα ουσιαστικό αριθμό δυνάμεων από την πιο καυτή περιοχή της πρώτης γραμμής στα ανατολικά της.

«Παρά τις επιτυχίες των υπερασπιστών στην περιοχή του Κουρσκ, οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη μεταφέρει μαζικά τα στρατεύματά τους από εδώ», δήλωσε η 47η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας. «Η κύρια δύναμη επίθεσης παραμένει».

Οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν ότι κατέλαβαν όλη εκτός από μια μικρή συνοικία του Νιού-Υορκ τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Deep State, μια ουκρανική αναλυτική ομάδα με στενούς δεσμούς με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι είχαν επίσης πλησιάσει πιο κοντά στο Ποκρόφσκ.

Το Ποκρόφσκ, το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 60.000 κατοίκους, είναι ένας σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον στρατό της Ουκρανίας και βασικός άξονας για την άμυνά του στην υπόλοιπη περιοχή του Ντόνετσκ.

Το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης προέτρεψε τους κατοίκους - ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους - να απομακρυνθούν αμέσως. Η υποχρεωτική εκκένωση των οικογενειών με παιδιά από το Ποκρόβσκ θα ξεκινήσει σήμερα, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v