Νετανιάχου: Εκεχειρία αν ληφθούν υπόψη οι θέσεις μας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχεται την επικαιροποιημένη αμερικανική πρόταση, εφόσον γίνονται σεβαστές οι ανάγκες ασφαλείας της χώρας του, και στέλνει διαπραγματευτές στο Κάιρο. «Δύσκολη» συνάντηση τριών ωρών με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Νετανιάχου: Εκεχειρία αν ληφθούν υπόψη οι θέσεις μας

Μετά από μια τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι υποστηρίζει την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στο Ισραήλ και διαβιβάστηκε στη Χαμάς μετά τις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην επικαιροποιημένη αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση, «η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει σθεναρά».

Η Χαμάς απέρριψε τη φόρμουλα των ΗΠΑ χθες το βράδυ, γράφουν οι Times of Israel, ενώ επισημαίνουν παράλληλα ότι στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Νετανιάχου-Μπλίνκεν το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να αφήσει την εντύπωση ότι η «ατμόσφαιρα ήταν καλή».

Ο Νετανιάχου είπε επίσης στον Μπλίνκεν ότι θα στείλει τους κορυφαίους διαπραγματευτές του σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Axios.

Επικεφαλής θα είναι ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, αρχηγός της Μοσάντ, ο Ρόνεν Μπαρ, διευθυντής της Σιν Μπετ, και ο ειδικός του στρατού (IDF) Νίτζαν Άλον.

Και οι τρεις συμμετείχαν στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Ντόχα του Κατάρ.

Το Σάββατο, το Ισραήλ είχε καταρχήν καλωσορίσει τη νέα αμερικανική πρόταση, η οποία διαβιβάστηκε σε Ισραήλ και Χαμάς την Παρασκευή, μετά το πέρας των διήμερων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των μεσολαβητών στην Ντόχα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι «ενδεχομένως» τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως είναι η καλύτερη, ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να επιτευχθεί εκεχειρία και να μπει όλος ο κόσμος στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας διαρκείας», τόνισε ο Μπλίνκεν πριν τη συνάντησή του στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί την ένατη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ μετά τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v