«Επιφυλακτικά αισιόδοξοι» οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές για την απελευθέρωση ομήρων

Η ομάδα των διαπραγματευτών εξέφρασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό επιφυλακτική αισιοδοξία αναφορικά με την πιθανοτητα επίτευσης συμφωνίας με βάση την τελευταία αμερικανική πρόταση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Επιφυλακτικά αισιόδοξοι» οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές για την απελευθέρωση ομήρων

Η ομάδα των Ισραηλινών διαπραγματευτών εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξη» όσον αφορά την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ομάδα εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία στον πρωθυπουργό αναφορικά με την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας με βάση την τελευταία αμερικανική πρόταση (η οποία βασίζεται στο πλαίσιο της 27ης Μαΐου)» αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χθες.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι ελπίζει η πίεση που ασκείται στην οργάνωση Χαμάς από τις ΗΠΑ και τους διεθνείς μεσολαβητές να βοηθήσει ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις της και να επιτευχθεί πρόοδος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν χθες, Παρασκευή, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, μια τροποποιημένη πρόταση συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως η Χαμάς απέρριψε αμέσως τους «νέους όρους» που υποστήριξε πως θέτει το Ισραήλ, ενώ εντείνεται η διπλωματική πίεση με στόχο να αποφευχθεί μια περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι μεσολαβητές -Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος- ανακοίνωσαν την επανάληψη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, μετά την παρουσίαση χθες, Παρασκευή, στην Ντόχα ενός νέου συμβιβασμού για την εφαρμογή μιας συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης όλα τα μέρη να μην «υπονομεύουν» τις διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε μια ευκαιρία», επέμεινε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και δηλώνοντας «αισιόδοξος».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στο Ισραήλ για να επιδιώξει «να συνάψει μια συμφωνία» στη βάση της νέας πρότασης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.

Όμως δύο στελέχη της Χαμάς δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οργάνωσή τους απορρίπτει τους «νέους όρους» του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v