Αμερικανική εταιρεία επεκτείνεται στη Ρωσία, ενώ οι ανταγωνιστές φεύγουν

Η SLB που είχε δηλώσει ότι σταματά τις αποστολές υλικών από τις εγκαταστάσεις της, συνεχίζει τις δραστηριότητές της. «Παίζει» χωρίς ανταγωνισμό από άλλους δυτικούς ομίλους.

Αμερικανική εταιρεία επεκτείνεται στη Ρωσία, ενώ οι ανταγωνιστές φεύγουν

Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο των πετρελαιοειδών στον κόσμο επεκτείνεται στη Ρωσία μετά την αποχώρηση των κύριων δυτικών ανταγωνιστών της, αποκαλύπτουν οι Financial Τimes.

Η SLB, η εταιρεία με έδρα το Χιούστον, παλαιότερα γνωστή ως Schlumberger, ανέλαβε δημόσια δέσμευση τον Ιούλιο του 2023 να σταματήσει τις «αποστολές προϊόντων και τεχνολογίας στη Ρωσία» από τις εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο. Οι δηλώσεις στα ρωσικά τελωνεία δείχνουν ότι μετά από αυτή τη δέσμευση οι εισαγωγές αυτές σταμάτησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία συνέχισε να εισάγει υλικά από άλλες πηγές, διακινώντας εξοπλισμό 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2023, την πιο πρόσφατη ημερομηνία για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Από αυτά, τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια δηλώθηκε ότι είχαν αρχικά κατασκευαστεί από την SLB ή τις θυγατρικές της.

Η SLB αρνήθηκε να σχολιάσει. Πρόσωπο κοντά στην εταιρεία είπε ότι οι εισαγωγές δεν προέρχονται από «εγκατάσταση SLB» και ως εκ τούτου είναι «συνεπείς με τις δημόσιες δηλώσεις της SLB και με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές κυρώσεων».

Οι αποκαλύψεις έρχονται καθώς η SLB αντιστέκεται στην πίεση να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της SLB στις ΗΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών πετρελαίου, η Baker Hughes και η Halliburton, αποχώρησαν από τη χώρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Και οι δύο πούλησαν τις ρωσικές επιχειρήσεις τους σε τοπικούς διαχειριστές το 2022.

Η SLB έχει δημιουργήσει μια μεγάλη επιχείρηση στη Ρωσία. Πέρυσι οι δραστηριότητες στη χώρα παρήγαγαν το 5% των εσόδων του ομίλου που φτάνουν τα 33,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολούσε περίπου 9.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία διατηρούσε καθαρά περιουσιακά στοιχεία αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα στα τέλη του 2023.

Οι πάροχοι υπηρεσιών προς εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν μεγάλο εύρος εργασιών, από την κατασκευή δρόμων και την τοποθέτηση σωλήνων, μέχρι γεωτρήσεις και την άντληση αργού. Ωστόσο, παρέχουν επίσης πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των ερευνών και την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v