Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Είναι ξεκάθαρο ότι μια συντονισμένη διεθνής απάντηση είναι ζωτικής σημασίας για να σωθούν ζωές, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. Πάνω από 517 θάνατοι στην Αφρική από την αρχή της χρονιάς.

Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για την επιδημία ευλογιάς (mpox) των πιθήκων στην Αφρική. 

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, προέβη στην ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, μια ημέρα μετά την παρόμοια απόφαση που έλαβε υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της Αφρικανικής Ένωσης.

Η επιδημία της mpox, η οποία έως το 2022 είχε τη διεθνή ονομασία monkeypox, ξεκίνησε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες. Περισσότερα από 17.000 κρούσματα και 517 θάνατοι έχουν αναφερθεί από την αρχή της χρονιάς στην Αφρική, αύξηση 160% στα κρούσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Πρόκειται για ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μια συντονισμένη διεθνής απάντηση είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις επιδημικές εξάρσεις και για να σωθούν ζωές» τόνισε ο κ. Γκεμπρεγέσους. 

Στην αφρικανική ήπειρο εξαπλώνεται ένα νέο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λ.Δ. του Κονγκό τον Σεπτέμβριο του 2023 και ονομάστηκε Clade Ib. Το στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται ευκολότερα από τα προηγούμενα. Αν κάποιος προσβληθεί από το Clade Ib μπορεί να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα, ενώ με τα προηγούμενα στελέχη τα εξανθήματα περιορίζονταν στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους εντοπίστηκε το 1970 στη ΛΔ του Κονγκό (το πρώην Ζαΐρ), όπου είχε εξαπλωθεί ο υποτύπος Clade I. Έκτοτε, η ασθένεια παρέμενε περιορισμένη στις χώρες τις δυτικής και της κεντρικής Αφρικής και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονταν από την επαφή τους με ζώα.

Το 2022 ξέσπασε επιδημία που επεκτάθηκε σε σχεδόν 100 χώρες όπου η ασθένεια δεν ήταν ενδημική. Η ασθένεια προσέβαλε κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Τον Ιούλιο του 2022 ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό αλλά περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023, τον ήρε. Καταγράφηκαν περίπου 90.000 κρούσματα και 140 θάνατοι.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v