Ρωσία: 10.000 νομικές διαδικασίες για «δυσφήμηση» του στρατού από το 2022

Στα τέλη του 2022, η ρωσική αστυνομία είχε εκκινήσει 5.614 νομικές διαδικασίες, οι οποίες είχαν φτάσει τις 8.590 στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο Mediazona. Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ύψους έως και €500.

Ρωσία: 10.000 νομικές διαδικασίες για «δυσφήμηση» του στρατού από το 2022

Περισσότερες από 10.000 νομικές διαδικασίες έχουν κινηθεί στη Ρωσία για «δυσφήμηση» του στρατού από τον Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το ανεξάρτητο μέσο Mediazona με βάση δικαστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν την πλήρη καταστολή των φωνών κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει πληθύνει τα μέτρα καταστολής από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, διώκοντας τη διάδοση όσων οι ρωσικές αρχές κρίνουν ως «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τον στρατό ή τη «δυσφήμηση» των ενόπλων δυνάμεών της.

Στα τέλη του 2022, η ρωσική αστυνομία είχε εκκινήσει 5.614 νομικές διαδικασίες κατά ατόμων που κατηγορούνταν για «δυσφήμηση» του στρατού και 8.590 συνολικά στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το Mediazona, το οποίο συνέλεξε αυτά τα δεδομένα από ρωσικά δικαστήρια.

Το όριο των 10.000 νομικών διαδικασιών ξεπεράστηκε «την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου», σύμφωνα με το Mediazona.

Αυτές οι νομικές διαδικασίες ανοίγουν για φερόμενη παραβίαση του άρθρου του ρωσικού διοικητικού κώδικα που απαγορεύει τη «δυσφήμηση» των ενόπλων δυνάμεων και προβλέπει ποινή προστίμου από 300 έως 500 ευρώ.

Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να διωχθεί ποινικά «σε περίπτωση επανειλημμένης παραβίασης» αυτού του άρθρου κατά τη διάρκεια του έτους που ακολουθεί την πρώτη καταδίκη και στη συνέχεια κινδυνεύει με κάθειρξη έως και επτά ετών.

Ποινικές διαδικασίες τέτοιου τύπου, έπειτα από κατ' επανάληψη αδικήματα για «δυσφήμηση» του στρατού, έχουν κινηθεί σε αυτό το στάδιο κατά 194 ατόμων, σύμφωνα με τη μκο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Ο Ρώσος αντιφρονών Όλεγκ Ορλόφ, 71 ετών, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης Memorial για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2022, διώχθηκε ποινικά με βάση αυτή τη μορφή επιβολής ποινών, αφού κατήγγειλε επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο, καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ δυτικών χωρών και της Μόσχας την 1η Αυγούστου.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, χιλιάδες άνθρωποι έχουν δεχθεί απειλές, τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή καταδίκες, σε ορισμένες περιπτώσεις βαριές, για την εναντίωσή τους στο Κρεμλίνο και στην εισβολή του στην Ουκρανία.

Στη Ρωσία υπάρχουν 762 πολιτικοί κρατούμενοι, σύμφωνα με τη Memorial.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v