Απέχει η Χαμάς από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ανακοίνωσε ότι δεν θα μετέχει στις συνομιλίες της Πέμπτης στη Ντόχα. Ζητά να εφαρμοστεί σχέδιο στο οποίο έχει ήδη συμφωνήσει. Αυξάνει ο κίνδυνος χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ.

Απέχει η Χαμάς από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έχει προγραμματιστεί για αύριο, μειώνοντας τις ελπίδες για μια εκεχειρία η οποία, σύμφωνα με ιρανικές πηγές θα μπορούσε να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια για ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναμένουν να προχωρήσουν οι έμμεσες συνομιλίες, όπως είχε προγραμματιστεί, στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα την Πέμπτη και ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμα δυνατή. Ωστόσο, το Axios μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.

Τρεις ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα εμπόδιζε το Ιράν από το να προχωρήσει σε άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα, ζήτησε ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για να προχωρήσει η πρόταση στην οποία έχει ήδη συναινέσει και όχι περισσότερες συνομιλίες.

«Η Χαμάς είναι προσηλωμένη στην πρόταση που της υποβλήθηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην ομιλία Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει αμέσως τη συζήτηση για έναν μηχανισμό εφαρμογής της», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι στο Reuters.

«Η μετάβαση σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην "κατοχή" να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης για να πραγματοποιήσει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα είχε ως στόχο τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα και τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα σε αντάλλαγμα για πολλούς Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ, αλλά οι δύο πλευρές διαφωνούν σε σειρά ζητημάτων.

Η Χαμάς θέτει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση ομήρων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια παύση των μαχών που θα επιστρέψει την επιστροφή των ομήρων. Έχει επανειλημμένα πει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν η Χαμάς εξαλειφθεί.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια ξεχωριστή κλιμάκωση μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, αφού το τελευταίο σκότωσε έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού τον περασμένο μήνα, ο Αμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσγειώθηκε στη Βηρυτό την Τετάρτη.

Ο Χόχσταϊν θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος ηγείται του ένοπλου κινήματος Amal, το οποίο είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ και έχει επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v