ΕΕ-ΗΠΑ-ΟΗΕ: Καταδίκασαν την επίσκεψη Μπεν-Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών

Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του status quo που σχετίζεται με τους ιερούς τόπους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. «Περιττή πρόκληση» αυτή η συμπεριφορά από τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας.

ΕΕ-ΗΠΑ-ΟΗΕ: Καταδίκασαν την επίσκεψη Μπεν-Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την Τρίτη την ενέργεια του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας (ακροδεξιά) Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος μαζί με περίπου 3.000 οπαδούς του προσευχήθηκαν και ύψωσαν την Τρίτη μια Ισραηλινή σημαία στην Εσπλανάδα των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του status quo που σχετίζεται με τους ιερούς τόπους (…) Αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν βοηθά και είναι μια περιττή πρόκληση», δήλωσε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασε ο επικεφαλής της διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μετέδωσε στην πλατφόρμα X ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τις προκλητικές ενέργειες του Ισραηλινού υπουργού Μπεν-Γκβιρ που κατά την επίσκεψή του στους ιερούς τόπους ζήτησε παραβίαση του status quo», δυνάμει του οποίου οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκεφθούν την Εσπλανάδα, αλλά δεν μπορούν να προσευχηθούν εκεί.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την προσευχή του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν-Γκβιρ, στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Εσπλανάδα των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αφορμή μια εβραϊκή γιορτή.

“Όχι μόνο είναι απαράδεκτο, αλλά αποσπά επίσης την προσοχή από αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια ζωτική στιγμή καθώς εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας“, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v