Νάρκη για τη μείωση των επιτοκίων οι αυξήσεις μισθων στη Γερμανία

Πονοκέφαλος στη Φρανκφούρτη από το κύμα αυξήσεων που πετυχαίνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας. Γιατί εμφανίζεται καθησυχαστική η Λαγκάρντ. Προσδοκίες ότι μπαίνει τέλος στον «πληθωρισμό απληστίας».

Νάρκη για τη μείωση των επιτοκίων οι αυξήσεις μισθων στη Γερμανία

Οι μισθοί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον αιώνα, τροφοδοτώντας την ανησυχία ορισμένων οικονομολόγων σχετικά με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μισθοί στη Γερμανία, όπως προκύπτουν μέσα από διαπραγματεύσεις, αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,6% το 2024, με βάση τις συμφωνίες που έγιναν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το WSI, ένα think tank που ανήκει σε συνδικαλιστές. Η αύξηση των μισθών, σε πραγματικούς όρους, θα είναι η ταχύτερη από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία το 2000.

Αν και οι αυξήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον συνολικό στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη έχουν ενσωματώσει στις προβλέψεις τους την «αυξημένη» άνοδο των μισθών.

Η ηρεμία της ΕΚΤ ενόψει των υψηλότερων μισθολογικών πιέσεων προέρχεται από την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι απλά βελτιώνουν την αγοραστική τους δύναμη που διαβρώθηκε από τον πληθωρισμό. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί η φετινή αύξηση των μισθών κατά 5,6%, μόνο οι μισές απώλειες των Γερμανών εργαζομένων μεταξύ 2021 και 2023 έχουν καλυφθεί.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ιούνιο ανέφερε ως παράδειγμα μια συμφωνία για αυξήσεις μισθών 12% για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα στη Γερμανία - την πρώτη εδώ και τρία χρόνια.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι μια συμφωνία που έγινε το 2024 και που καλύπτει [χαμένη αγοραστική δύναμη] το 2021, το 2022 και το 2023, θα είναι προφανώς πολύ μεγάλη», είπε.

Οι αγορές τιμολογούν με περισσότερες από 90% πιθανότητες την περαιτέρω μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, μετά τη μείωση τον Ιούνιο.

Η εμπιστοσύνη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ενισχύεται από την αντιστροφή ενός φαινομένου που ονομάζεται «πληθωρισμός απληστίας», που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας στους πελάτες τους.

Οι ρυθμιστές πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τον συνδυασμό του υψηλού κόστους εισροών και της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης για να αυξήσουν τις τιμές και να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους αμέσως μετά την πανδημία. Τώρα, με την ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη, τα περιθώρια κέρδους φαίνεται ότι θα συρρικνωθούν. Η ανεργία, εν τω μεταξύ, παραμένει χαμηλή, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πιέσουν για αυξήσεις μισθών.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι φορείς καθορισμού των επιτοκίων πεπεισμένοι. Ο Robert Holzmann, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας που ήταν το μοναδικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν υποστήριξε τη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, είπε ότι η αύξηση του κόστους εργασίας στην Ευρωζώνη θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

«Η πιθανή απώλεια ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να ενθαρρύνει τους διαπραγματευτές μισθών να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους και τον εταιρικό τομέα να επενδύσει για αύξηση της παραγωγικότητας», είπε στους Financial Times. «Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστάται στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να εξετάζουν ένα πολύ ευρύ σύνολο δεδομένων και να παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί».

Τους επόμενους μήνες αναμένονται περισσότερες συμφωνίες αμοιβής. Το πιο ισχυρό συνδικάτο της Γερμανίας, η IG Metall, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο τη μάχη του για αύξηση μισθού 7% για 3,9 εκατομμύρια εργαζομένους στη βιομηχανία μετάλλου και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γερμανία και καλύπτουν επίσης περίπου το 80% των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι από το μήνυμα της Λαγκάρντ ότι η συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δείχνει ότι οι υψηλότερες αμοιβές είναι απίθανο να οδηγήσουν στη φοβερή σπείρα μισθών-τιμών. Μια σπείρα που στοίχειωνε τις δυτικές οικονομίες τη δεκαετία του 1970, όταν τις υψηλές αυξήσεις μισθών ακολούθησαν κραδασμοί στις τιμές του πετρελαίου και κατέστησαν πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι, μετά την άνοδο κατά 4,8% φέτος, οι συμφωνίες για τους μισθούς είναι πιθανό να είναι χαμηλότερες το 2025 και «ακόμα περισσότερο» το επόμενο έτος.

«Η ιδιαίτερη εστίαση [της ΕΚΤ] είναι στο ερώτημα σε ποιο βαθμό τα περιθώρια κέρδους απορροφούν την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management.

Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν τον προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού - και την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης - για να τονίσουν ότι ο κίνδυνος να επαναληφθεί η ιστορία σήμερα είναι χαμηλός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v