Καμπανάκι ΔΟΜ για Σουδάν, έχει φτάσει σε «οριακό σημείο»

Λιμός και πλημμύρες έχουν προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός. Οι συνθήκες θα χειροτερέψουν εάν συνεχίσει ο πόλεμος και οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική πρόσβαση, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση.

Καμπανάκι ΔΟΜ για Σουδάν, έχει φτάσει σε «οριακό σημείο»

Ο Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση προειδοποιεί ότι το Σουδάν έχει φτάσει σε «καταστροφικό οριακό σημείο», με δεκάδες χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ακόμα σημείωσε ότι ο λιμός και οι πλημμύρες έχουν προστεθεί στον κατάλογο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης εκτοπισμού στον κόσμο.

«Αυτές οι συνθήκες θα συνεχιστούν και θα χειροτερέψουν εάν συνεχιστεί η σύγκρουση και οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε ο Οτχαμ Μπελμπέισι, περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Χωρίς μια άμεση, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένη παγκόσμια απάντηση, κινδυνεύουμε να γίνουμε μάρτυρες δεκάδων χιλιάδων θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν τους επόμενους μήνες. Και Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, ένα καταστροφικό οριακό σημείο», είπε.

Το Σουδάν είναι μάρτυρας ενός πολέμου από τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο και του στρατού υπό τον Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 10,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Σουδάν, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι πλημμύρες οδήγησαν στον εκτοπισμό περισσότερων από 20.000 ανθρώπων από τον Ιούνιο στις 11 από τις δεκαοκτώ πολιτείες του Σουδάν, σημειώνοντας ταυτόχρονα την καταστροφή των υποδομών λόγω αυτών των πλημμυρών, η οποία οδήγησε στη διακοπή της άφιξη ζωτικών προμηθειών.

Συνολικά, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 38.000 από τους οποίους διέφυγαν από τα σύνορα.

Σύμφωνα με την Ολοκληρωμένη Ενδιάμεση Ταξινόμηση της Επισιτιστικής Ασφάλειας που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, η σύγκρουση έχει ωθήσει το στρατόπεδο Zamzam κοντά στην πολιορκημένη πόλη El Fasher στο Νταρφούρ σε λιμό.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Σουδάν αυτήν την εβδομάδα στην Ελβετία, ακόμη και απουσία εκπροσώπων του στρατού με επικεφαλής τον Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αμερικανική πρόταση.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, Τομ Περέλο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Είχαμε συζητήσεις σε βάθος με τον σουδανικό στρατό, αλλά δεν μας έχουν δώσει ακόμη επιβεβαίωση» σχετικά με την άφιξή τους στις 14 Αυγούστου στην Ελβετία, αλλά «θα προχωρήστε με αυτό το γεγονός (…) και αυτό έγινε σαφές και στα δύο μέρη, στον στρατό και στις δυνάμεις ταχείας υποστήριξης

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v