Μετ' εμποδίων η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ, επίθεση σε «εσωτερικούς εχθρούς»

Με καθυστέρηση που αποδόθηκε σε κυβερνοεπίθεση η πολυαναμενόμενη συνέντευξη στο Χ. Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για «πραξικόπημα» κατά του Μπάιντεν και επιτέθηκε στην Ευρώπη.

Μετ εμποδίων η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ, επίθεση σε «εσωτερικούς εχθρούς»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Έλον Μασκ ότι οι εσωτερικοί «εχθροί» είναι «πιο επικίνδυνοι» από ξένους αντιπάλους, όπως η Ρωσία και η Κίνα, σε μια δίωρη συνομιλία στο X που καθυστέρησε λόγω δυσλειτουργιών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ απέδωσε την καθυστέρηση σε κυβερνοεπίθεση, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία. 

Η συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από τον Τραμπ ως η «καλύτερη συνέντευξη που έδωσε ποτέ», κάποιες στιγμές παρακολουθήθηκε κάποιες στιγμές από περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες, σύμφωνα με το X, αν και ο Μασκ είχε προετοιμαστεί να «υποδεχτεί» 8 εκατομμύρια άτομα στη συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο, η οποία άρχισε με 42 λεπτά καθυστέρηση.

Ο Τραμπ προσπαθεί να προσαρμοστεί ώστε να αντιμετωπίσει την Καμάλα Χάρις που αντικατέστησε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος τον περασμένο μήνα.

Ο πρώην πρόεδρος άνοιξε τη συνομιλία με μια μακρά αφήγηση της απόπειρας δολοφονίας του τον Ιούλιο στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Ο Τραμπ είπε ότι θα επιστρέψει στην πόλη τον Οκτώβριο, λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι σχεδίασαν ένα «πραξικόπημα» για να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα. Ο Μασκ υπονόησε ότι το κόμμα «έβαλε [τον Μπάιντεν] πίσω από το υπόστεγο και βασικά τον πυροβόλησε».

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε επίσης τη Χάρις για στροφή προς τη μέση σε θέματα όπως η μετανάστευση, λέγοντας ότι ήταν «ριζοσπαστική αριστερά, φιλελεύθερη στο Σαν Φρανσίσκο... και τώρα θέλει να είναι περισσότερο Τραμπ από Τραμπ».

Ο πρώην πρόεδρος αγωνίζεται να βρει μια συνεκτική γραμμή επίθεσης κατά της Χάρις που έχει κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, σημειώνουν οι Financial Times. Η κριτική του παρέμεινε θολή τη Δευτέρα με σπάνιες ονομαστικές αναφορές στην Χάρις.

Επιτέθηκε επίσης κατά των πολιτικών του αντιπάλων, δηλώνοντας ότι έχει «εχθρούς εξωτερικά και εχθρούς μέσα» και ότι «οι κακοί άνθρωποι στην κυβέρνησή μας» είναι «πιο επικίνδυνοι» από τους ξένους αντιπάλους.

Ο πρώην πρόεδρος επαίνεσε τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. «Είναι σκληροί, είναι έξυπνοι και είναι μοχθηροί», είπε.

Ο Μασκ επαίνεσε τον πρώην πρόεδρο, ενώ προσπαθούσε επανειλημμένα να στρέψει τη συζήτηση σε πιο κεντρικά θέματα όπως η μετανάστευση (όπου επαίνεσε τον Τραμπ ως μετριοπαθή και διέκρινε τη νόμιμη από την παράνομη μετανάστευση), τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και τον έλεγχο της αύξησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ψευδώς ότι ήταν «αδύνατο» να πουληθούν αυτοκίνητα των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ότι είναι «πολύ δύσκολο» για τους Αμερικανούς αγρότες να πουλήσουν αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό. Υπερεκτίμησε επίσης σε μεγάλο βαθμό το πόση βοήθεια έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και υποτίμησε τη βοήθεια από την Ευρώπη.

«Έχουμε έλλειμμα με [την ΕΕ] 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ο κόσμος δεν γνωρίζει», είπε ο Τραμπ. «Ακούγεται τόσο ωραίο — «η Ευρωπαϊκή Ένωση». Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω: δεν είναι τόσο σκληροί όσο η Κίνα, αλλά είναι κακοί». Και τους ενημέρωσα και μάλλον γι' αυτό σας προειδοποίησαν. Όχι, δεν φέρονται καλά στη χώρα μας».

Ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε τον Μασκ με επιστολή του πριν από τη συνέντευξη ενάντια στη διάδοση ρητορικής μίσους ή παραπληροφόρησης κατά παράβαση του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες του μπλοκ.

Προς το τέλος της συνέντευξης, ο 78χρονος Τραμπ επιτέθηκε στον Μπάιντεν, ο οποίος είναι 81 ετών, για την κατάστασή του. Ο Μασκ απάντησε: «Απλώς δεν έχουμε πρόεδρο αυτή τη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v