Νέα προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για Ζαπορίζια

«Η στάθμη του νερού στη λίμνη ψύξης του πυρηνικού σταθμού στο Ζαπορόζιε συνεχίζει να μειώνεται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Νέα προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για Ζαπορίζια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με έδρα τη Βιέννη προειδοποίησε ότι το νερό στη λίμνη ψύξης στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye στη νότια Ουκρανία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, συνεχίζει να μειώνεται, αν και είναι «κρίσιμο για την ασφάλεια» του εργοστασίου.

«Η στάθμη του νερού στη λίμνη ψύξης του πυρηνικού σταθμού στο Ζαπορόζιε συνεχίζει να μειώνεται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με το Agerpres.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ παρατήρησαν μια σταθερή πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη ψύξης τις τελευταίες εβδομάδες, και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα είναι δύσκολο να αντληθεί νερό από εκεί, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε από τον καύσωνα.

Μετά την καταστροφή του φράγματος Kahovka τον Ιούνιο του 2023, 11 πηγάδια υπόγειων υδάτων σκάφτηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού για να τροφοδοτήσουν περίπου 250 κυβικά μέτρα νερού την ώρα στις λίμνες εκτόξευσης, αρκετά για να ψύξουν οι έξι αντιδραστήρες στην τρέχουσα κατάστασή τους ψυχρή στάση.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του ΔΟΑΕ διαπίστωσε ότι οι λίμνες εκτοξευτήρα λειτουργούσαν επαρκώς, με ονομαστικά επίπεδα νερού. Ωστόσο, οποιοδήποτε πρόβλημα με την παροχή νερού θα μπορούσε να αναγκάσει τη χρήση της λίμνης ψύξης ως εφεδρική πηγή. “Η μείωση της στάθμης του νερού στη λίμνη ψύξης παραμένει μια πιθανή πηγή ανησυχίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουμε επαρκή παροχή νερού ψύξης ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο Γκρόσι.

Εκτός από την παρακολούθηση της στάθμης του νερού, οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ επέβλεψαν τις δραστηριότητες συντήρησης σε ολόκληρο το εργοστάσιο. Η ομάδα του ΔΟΑΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στρατιωτική δραστηριότητα σε διάφορες αποστάσεις από το εργοστάσιο, εντοπίζοντας καπνό σε απόσταση, για τον οποίο η ρωσική διοίκηση στον πυρηνικό σταθμό ανέφερε ότι προκλήθηκε από πυρκαγιές. Ο Γκρόσι πρότεινε, χωρίς αποτέλεσμα, τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στο Zaporozhye -το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό ατύχημα με καταστροφικές συνέπειες.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v