Ουκρανική προέλαση σε βάθος 30 χιλιομέτρων παραδέχεται η Μόσχα

Σκληρές μάχες στο Κουρσκ με το ρωσικό ΥΠΑΜ να «φωτογραφίζει» το βάθος της προέλασης των Ουκρανών. Η στόχευση του Κιέβου με την ριψοκίνδυνη επίθεση που εξαπέλυσε. Οι καταγγελίες του Β. Ζελένσκι.

Ουκρανική προέλαση σε βάθος 30 χιλιομέτρων παραδέχεται η Μόσχα

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει έως και 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Ρωσίας, σε αυτό που έχει γίνει η βαθύτερη και πιο σημαντική εισβολή από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι οι δυνάμεις της είχαν εμπλακεί με ουκρανικά στρατεύματα κοντά στα χωριά Tolpino και Obshchy Kolodez, καθώς η επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ εισήλθε στην έβδομη ημέρα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε το Κίεβο ότι «εκφοβίζει τον ειρηνικό πληθυσμό της Ρωσίας». Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναγνώρισε άμεσα την επίθεση για πρώτη φορά σε ομιλία του χθες το βράδυ, είπε ότι αυτό το καλοκαίρι έγιναν 2.000 διασυνοριακές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας από το Κουρσκ.

"Πυροβολικό, όλμοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Καταγράφουμε επίσης πυραυλικές επιθέσεις και κάθε τέτοιο χτύπημα αξίζει μια δίκαιη απάντηση", είπε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ότι χιλιάδες στρατιώτες συμμετείχαν στην επιχείρηση, πολύ περισσότεροι από τη μικρή εισβολή που ανέφεραν αρχικά οι Ρώσοι συνοριοφύλακες.

«Είμαστε στην επίθεση. Ο στόχος είναι να πιεστούν οι θέσεις του εχθρού, να προκληθούν οι μέγιστες απώλειες και να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ρωσία, καθώς δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της», είπε ο αξιωματούχος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του «απέτρεψαν προσπάθειες εχθρικών ομάδων με τεθωρακισμένα οχήματα να εισχωρήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος».

Αλλά σε μια προφανή παραδοχή ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προχωρήσει ήδη πολύ στο Κουρσκ, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μάχες με ουκρανικά στρατεύματα γίνονται κοντά στα χωριά Tolpino και Obshchy Kolodez - τα οποία απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η επίθεση στο Κουρσκ έρχεται μετά από εβδομάδες ρωσικής προέλασης στα ανατολικά, όπου μια σειρά από χωριά έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v