Νέα ανατροπή, απευθείας επίθεση από Ιράν περιμένει το Ισραήλ

Πληροφορίες διεθνών μέσων ότι εν τέλει η Τεχεράνη θα επιλέξει να χτυπήσει τις επόμενες ημέρες. Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της χώρας. Η στάση του ισραηλινού στρατού.

Νέα ανατροπή, απευθείας επίθεση από Ιράν περιμένει το Ισραήλ

Τα ρεπορτάζ ισραηλινών και διεθνών μέσων το βράδυ της Κυριακής έδειξαν ότι το Ισραήλ ανέμενε μια μεγάλη ιρανική επίθεση που θα εξαπολυόταν εντός των επόμενων ημερών, αν και ο στρατός προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα τονίζοντας ότι οι οδηγίες προς τους αμάχους παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι συγκεκριμένες αναφορές, σημειώνουν οι Times of Israel σηματοδοτούν μια αντιστροφή της προηγούμενης επικρατούσας θεωρίας, η οποία ήταν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία — κάτω από μεγάλη διεθνή πίεση — είχε εγκαταλείψει την αρχική της πρόθεση να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Αντίθετα, το Ιράν αναμενόταν να αφήσει την απάντηση στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οποίας ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Φ. Σουκρ σκοτώθηκε από το Ισραήλ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια. 

Ωστόσο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, ανέφερε την Κυριακή ότι η τρέχουσα εκτίμηση του Ισραήλ ήταν ότι το Ιράν θα εξαπολύσει απευθείας επίθεση στη χώρα εντός ημερών, πιθανά πριν από την ανανέωση των συνομιλιών για την εκεχειρία-συμφωνία ομήρων την Πέμπτη.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το ζήτημα διχάζει στο εσωτερικό του Ιράν. Ο Πρόεδρος της χώρας θέλει να αποφύγει μια σκληρή απάντηση, ενώ το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης θέλει να εξαπολύσει μεγαλύτερη επίθεση από ό,τι στις 13-14 Απριλίου, όταν εκατοντάδες drones και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. 

Μία από τις πηγές που επικαλείται το Axios είπε ότι η κατάσταση ήταν «ακόμη ρευστή» λόγω των διαφωνιών.

Εν τω μεταξύ, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan και οι ειδήσεις του Channel 13 ανέφεραν επίσης το βράδυ της Κυριακής ότι η νέα εκτίμηση του Ισραήλ ήταν ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση αυτή την εβδομάδα. Το Channel 13 υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνδυασμένη επίθεση τόσο από το Ιράν, όσο και από τη Χεζμπολάχ, είτε ταυτόχρονα, είτε διαδοχικά. 

Παρά την αυξανόμενη συζήτηση για μια επικείμενη μεγάλη επίθεση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στις οδηγίες έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v