Πέμπτη ημέρα μαχών στο Κουρσκ

Ουκρανοί στρατιώτες ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν χωριό και στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Τουλάχιστον 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές. Η Μόσχα ξεκινά «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Για άμεση πυρηνική απειλή προειδοποιεί η Rosatom.

Πέμπτη ημέρα μαχών στο Κουρσκ

Οι στρατοί της Μόσχας και του Κιέβου συνεχίζουν σήμερα, για πέμπτη συναπτή ημέρα, τις μάχες στη Ρωσία, στην παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ, όπου η ουκρανική εισβολή θέτει σε κίνδυνο έναν τοπικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, σύμφωνα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνιστούν άμεση απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ανέφερε η Rosatom σε δελτίο τύπου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Αυτή τη στιγμή, υφίσταται πραγματικός κίνδυνος πληγμάτων και προκλήσεων εκ μέρους του ουκρανικού στρατού», προστίθεται στο κείμενο.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom συζήτησε την κατάσταση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή του Κουρσκ με την ΙΑΕΑ, μετά την εισβολή της Ουκρανίας, μεταδίδει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι έχει ήδη απευθύνει έκκληση, σε ένα δελτίο τύπου, να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος».

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός «συνεχίζει να απωθεί την απόπειρα εισβολής από τα σύνορα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που επισημαίνει ότι χρησιμοποίησε την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό για να πλήξει τα στρατεύματα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ουκρανίας στη ρωσική επικράτεια.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν πληρώματα αρμάτων μάχης να ανοίγουν πυρ εναντίον ουκρανικών θέσεων στην περιοχή του Κουρσκ, όπως και ένα νυχτερινό αεροπορικό πλήγμα.

Η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί όταν μονάδες του στρατού του Κιέβου διέσχισαν τα σύνορα και διείσδυσαν στην περιοχή του Κουρσκ, προωθούμενες σε μια απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές.

«Ο πόλεμος έφθασε στο σπίτι μας», δήλωσε χθες το απόγευμα γυναίκα που είχε πάει να υποδεχθεί συγγενείς της σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας, στον οποίο έφθαναν τρένα που μετέφεραν ανθρώπους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την περιοχή, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί και 55 τραυματίες μεταξύ των αμάχων.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως οι στρατιώτες του Κιέβου έφθασαν στη Σούντζα, ρωσική πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκους σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, όπου βρίσκεται ένα κέντρο διαμετακόμισης για το αέριο που προμηθεύεται η Ευρώπη—Ουγγαρία, Σλοβακία, μέσω της Ουκρανίας

Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει επαληθευτεί, στο οποίο άνθρωποι που δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι της Σούντζα απευθύνουν έκκληση για βοήθεια προς το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόοδος και ο αριθμός των ουκρανικών δυνάμεων, που συμμετέχουν στην εισβολή δεν είναι γνωστά, με την ουκρανική ηγεσία να μην έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο.

Aναφορές για επέκταση της ουκρανικής επιχείρησης σε δεύτερη ρωσική περιοχή

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεισδύουν βαθύτερα στη Ρωσία, σε μια ένδειξη ότι η επιχείρηση δεν αποτελεί μια σύντομη επιδρομή αλλά μια απόπειρα κατοχής εδαφών, σύμφωνα με την Washington Post. 

Όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα, η κίνηση των Ουκρανών έχει ανατρέψει τα δεδομένα του πολέμου στη Μόσχα.

«Αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να σχολιάσουν την επιχείρηση στα ρωσικά εδάφη, οι στρατιώτες που πολεμούν στη Ρωσία άρχισαν να δημοσιεύουν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι τους δείχνουν στο Κουρσκ και, πιο πρόσφατα, σε μια δεύτερη ρωσική συνοριακή περιοχή, το Μπέλγκοροντ» αναφέρει δημοσίευμα της WP. 

Oυκρανοί στρατιώτες ανάρτησαν βίντεο το Σάββατο, το οποίο τους δείχνει να στέκονται έξω από ένα κτίριο που βρίσκεται στο χωριό Πορόζ, οικισμό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας λιγότερο από τρίχα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η Washington Post σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο ή πότε τραβήχτηκε.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές και μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι το βίντεο ήταν πιθανώς μια ενορχηστρωμένη τακτική αντιπερισπασμού για να μπερδέψουν τις ρωσικές δυνάμεις. 

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγεται «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ την έναρξη «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ (...) προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και να λάβει τέλος η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράττονται από ομάδες δολιοφθορέων του εχθρού».

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ ανακοίνωσε πως άμαχος σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drone στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, κάπου 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο περιφερειάρχης, ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, ανέφερε ακόμη μέσω Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 19 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα, 26 στην περιφέρεια Κουρσκ -ανάμεσα στη Λίπετσκ και την Ουκρανία- και άλλα έξι στην περιφέρεια Γιαροσλάβ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v