Ιταλία: Αντιδρά στη δημοπράτηση αδειών η «βιομηχανία της ξαπλώστρας»

«Λουκέτο» στις ξαπλώστρες έβαλαν οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται της παραλίες διαμαρτυρόμενες κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εμποδίζει την κυβέρνηση της Μελόνι να καθυστερήσει την επόμενη δημοπράτηση των αδειών.

Ιταλία: Αντιδρά στη δημοπράτηση αδειών η «βιομηχανία της ξαπλώστρας»

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που μισθώνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες σε παραλίες της Ιταλίας. 

Όπως μεταδίδει το κινεζικό Xinhua, oι επιχειρήσεις άνοιξαν δύο ώρες αργότερα από το κανονικό και κράτησαν τις ομπρέλες τους κλειστές.

Το 42% των παραλιών στην Ιταλία είναι οργανωμένες και οι επιχειρήσεις που τις εκμεταλλεύονται λαμβάνουν άδεια από το κράτος μέσω δημοπράτησης. 

H διαμαρτυρία της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ιταλίας που εμποδίζει την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να καθυστερήσει την επόμενη δημοπράτηση των αδειών. 

Η διαμάχη δεν είναι καινούργια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε πρώτη φορά την Ιταλία να απελευθερώσει τη «βιομηχανία της ξαπλώστρας» και να δημοπρατήσει τις άδειες το 2006, καθώς η χώρα δεν συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη διαφάνεια και τον δίκαιο ανταγωνισμό.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και πληρώνουν στο ιταλικό δημόσιο πολύ χαμηλά ποσά, με άδειες μακράς, δεκαετούς διάρκειας.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε. 

Η Ε.Ε. επανέλαβε το αίτημά της αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια και η διαμάχη αναθερμάνθηκε πρόσφατα όταν οι υπάρχουσες άδειες έληξαν στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2023 και έπρεπε να γίνει νέος διαγωνισμός για την παραχώρησή τους. 

Μετά το «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας στην απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να καθυστερήσει τη δημοπράτηση, ο επόμενος διαγωνισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2025. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v