Απελευθέρωση ηγέτη της Φατάχ ζητά η Χαμάς

Αραβικά μέσα υποστηρίζουν ότι η οργάνωση ζητά από το Ισραήλ την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργκούτι. Θεωρεί ότι μπορεί να έχει ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Απελευθέρωση ηγέτη της Φατάχ ζητά η Χαμάς

Η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση του κορυφαίου στελέχους της Φάταχ Μαρουάν Μπαργκούτι, στην πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ, ανέφεραν αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News Arabia, οι διαμεσολαβητές - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - αποδέχθηκαν το αίτημα ο ιδιαίτερα δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης να είναι μεταξύ των πρώτων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ισραηλινούς ομήρους, εάν το Ισραήλ και η Χαμάς ολοκληρώσουν μια συμφωνία παζαρεύουν εδώ και μήνες.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ή αντίδραση στην αναφορά από το Ισραήλ.

Ο Μπαργκούτι εκτίει πέντε φορές ισόβια σε ισραηλινή φυλακή για τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό τριών τρομοκρατικών επιθέσεων που σκότωσαν πέντε Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Sky News Arabia ανέφερε ότι η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση του Μπαργκούτι, καθώς η τρομοκρατική ομάδα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και βλέπει τον πρώην επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας Τανζίμ της Φατάχ ως χρήσιμο σύμμαχο που θα μπορούσε να εμπιστευτεί για τη διαχείριση της Λωρίδας με βάση και την υψηλή δημοφιλία του.

Ο Μπαργκούτι, 64 ετών, συχνά διαφημίζεται ως ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους για να διαδεχθεί τον Μαχμούντ Αμπάς ως ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη νέα γενιά, που τον αντιλαμβάνεται ως «αμόλυντο» από τη διαφθορά και τη συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ.

Η σύζυγός του ανακοίνωσε πέρυσι την έναρξη μιας διεθνούς εκστρατείας για την απελευθέρωση του συζύγου της.

Η αναφορά του Sky News ήρθε μετά την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός για τους ομήρους με τη Χαμάς στις 15 Αυγούστου.

Η δήλωση ακολούθησε κοινή έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ για επανέναρξη των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα με στόχο την ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», ανέφερε η δήλωση που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Η δήλωση ανέφερε ότι αφού εργάστηκαν «ακούραστα» για μήνες, οι μεσολαβητές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν σε Ισραήλ και Χαμάς μια τελική πρόταση, με μόνο τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας να μην έχουν ακόμα διευθετηθεί.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Χαμάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v