Ισραήλ: Στο 8,1% το έλλειμμα τον Ιούλιο εν μέσω υψηλών στρατιωτικών δαπανών

Δισεκατομμύρια σεκέλ ρίχνει στον πόλεμο η κυβέρνηση, με τις κρατικές δαπάνες να φτάνουν τα 350 δισ. από την έναρξη των μαχών. Πρόκειται για τον τέταρτο μήνα που το έλλειμμα της χώρας ξεπερνά τον στόχο του 6,6% που είχε τεθεί για το 2024.

Ισραήλ: Στο 8,1% το έλλειμμα τον Ιούλιο εν μέσω υψηλών στρατιωτικών δαπανών

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ τον Ιούλιο εκτοξεύτηκε στο 8,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, το οποίο αντιστοιχεί σε 8,5 δισ. σεκέλ, μεταδίδουν οι Times of Israel. Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη αυτή, αποτελεί το γεγονός πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια σεκέλ τον πόλεμο με την Χαμάς και τις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τον τέταρτο μήνα που το έλλειμμα της χώρας ξεπερνά τον στόχο του 6,6%, ο οποίος είχε τεθεί από την κυβέρνηση για το 2024.  Πιο αναλυτικά το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ τον Ιούνιο, στο 7,2% τον Μάιο και στο 7% τον Απρίλιο, εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών.

Τον Ιούλιο, οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν σε 49,4 δισεκατομμύρια σεκέλ, φτάνοντας τα 350 δισεκατομμύρια από την αρχή του έτους.

Πρόκειται για σωρευτική αύξηση 33% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αξίζει να αναφερθεί πως το κόστος πολέμου, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει πλέον φτάσει τα 88,4 δισεκατομμύρια σεκέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v