Πρώτο χτύπημα από τη Χεζμπολάχ περιμένει το Ισραήλ

Ο οργάνωση του Λιβάνου φέρεται να κινείται ταχύτερα στην οργάνωση των αντιποίνων. Εκτιμήσεις ότι το Ιράν εξετάζει επιλογές και το μέγεθος της επίθεσης που θα εκτοξεύσει.

Πρώτο χτύπημα από τη Χεζμπολάχ περιμένει το Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι θα είναι η Χεζμπολάχ, και όχι το Ιράν, που θα εξαπολύσει πρώτη μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενώ η Τεχεράνη φέρεται πιθανώς να επανεξετάζει την δική της μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Επικαλούμενο δύο πηγές εξοικειωμένες με πληροφορίες σχετικά με το θέμα, το CNN ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ φαίνεται ολοένα και περισσότερο έτοιμη να ενεργήσει εναντίον του Ισραήλ «ανεξάρτητα» από μια αναμενόμενη ιρανική απάντηση.

Μία από τις πηγές είπε ότι η Χεζμπολάχ κινούνταν πιο γρήγορα από το Ιράν στην προετοιμασία μιας επίθεσης, την οποία φαίνεται ότι θα εξαπολύσει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν φαίνεται να εξετάζει τα σχέδιά του για αντίποινα, με έναν Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο να εκτιμά ότι έχει ήδη κάνει ορισμένες - αλλά όχι όλες - από τις αναμενόμενες προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον Ισραήλ.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι σε αντίθεση με το Ιράν, η Χεζμπολάχ μπορεί πιθανότατα να ξεκινήσει μια επίθεση με λίγα έως καθόλου προειδοποιητικά σημάδια, καθώς ο Λίβανος συνορεύει με το Ισραήλ. Η πηγή πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πώς ή εάν η Ισλαμική Δημοκρατία και ο πληρεξούσιός της στο Λίβανο συνεργάζονται σε μια πιθανή επίθεση και ότι ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορεί να μην είναι απόλυτα σύμφωνοι για το πώς να προχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ, ένα ρεπορτάζ του Channel 12 χωρίς πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μεταφέρει τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν το μήνυμα ότι οποιαδήποτε βλάβη σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τα υποσχεμένα αντίποινα θα είναι κόκκινη γραμμή, η οποία θα οδηγήσει σε δυσανάλογη απάντηση.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο για πιθανές απόπειρες επίθεσης σε μη στρατιωτικές υποδομές ή στόχους που συνδέονται με το Ισραήλ στο εξωτερικό, αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες που να υποδηλώνουν κινήσεις εναντίον συγκεκριμένων τοποθεσιών στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά το Ιράν, Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το Politico αργά την Τετάρτη επανέλαβαν προηγούμενες εκτιμήσεις ότι μπορεί να επανεξετάζει την επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ισραήλ, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν σε συνεργασία με συμμάχους στη Μέση Ανατολή να πιεστεί η Τεχεράνη να επανεξετάσει τα σχέδιά της.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι το Ιράν κλήθηκε να επαναβαθμονομήσει την απάντησή του στη δολοφονία του Χανίγια, δεδομένου ότι τώρα φαίνεται πιθανό ότι σκοτώθηκε σε μια μυστική επιχείρηση με μια βόμβα τοποθετημένη στο δωμάτιό του στην Τεχεράνη και όχι από επίθεση με πυραύλους, όπως αρχικά πίστευε.

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το Ιράν θα απαντήσει ωστόσο, μπορεί να είναι πιο μετρημένο και όχι άμεσα.

Ρεπορτάζ του Iran International ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας να αποφύγει μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισραηλινά χτυπήματα με καταστροφές υποδομών και ενεργειακών στόχων που θα ακρωτηριάσουν την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v