Ισραήλ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς πρέπει να εξοντωθεί

Ο «αρχιτρομοκράτης» Σινουάρ πρέπει να εξοντωθεί, λέει το Ισραήλ, την ώρα που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δηλώνει ότι σε αυτόν επαφίεται να αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Συγχαρητήρια από τη Χεζμπολά.

Ισραήλ: Ο νέος αρχηγός της Χαμάς πρέπει να εξοντωθεί

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς υποστήριξε απόψε ότι ο διορισμός του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για την εξόντωση του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε σύντομα και να εξαφανίσουμε αυτήν την απαίσια οργάνωση από προσώπου γης», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Μπλίνκεν: Στον Σινουάρ επαφίεται να αποφασίσει για την κατάπαυση πυρός

Την ίδια ώρα πάντως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως επαφίεται στον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, να αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας — όπου ο πόλεμος διανύει πλέον την 306η ημέρα του.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Συγχαρητήρηα από τη Χεζμπολά

Το προσκείμενο στο Ιράν λιβανικό κίνημα Χεζμπολά («Κόμμα του Θεού») συνεχάρη χθες Τρίτη τον νέο ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, που ανέλαβε μετά τη δολοφονία του προκατόχου του στην Τεχεράνη, η οποία επιτείνει περαιτέρω τις ανησυχίες περί ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η Χεζμπολά, βασική συνιστώσα του προσκείμενου στο Ιράν «άξονα της αντίστασης», άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, για να «υποστηρίξει» τη Χαμάς, σύμμαχό της.

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.

Η επιλογή του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «επιβεβαιώνει ότι ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του», έκρινε η Χεζμπολά σε ανακοίνωσή της.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατηγορεί τον Γιαχία Σινουάρ πως ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για «ισχυρό μήνυμα» προς το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που είναι πως η Χαμάς είναι «ενωμένη στην απόφασή της, στέρεη στις αρχές της, ακλόνητη στις σημαντικές επιλογές της, αποφασισμένη να βαδίσει (...) στον δρόμο της αντίστασης», συνέχισε το σιιτικό κίνημα.

Ο «άξονας της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία παρατάξεων-συμμάχων του Ιράν στην περιοχή, «διεξάγει ηρωική και ιστορική μάχη σε πολλά μέτωπα σε ευαίσθητη στιγμή σε περιφερειακό επίπεδο», σύμφωνα με τη Χεζμπολά.

Για το σιιτικό κόμμα, που διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε περίπτωση που συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η εκλογή του Γιαχία Σινουάρ «αυτή την κρίσιμη στιγμή» ενισχύει «την αποφασιστικότητα για την ενοποίηση των προσπαθειών και τη συνέχιση του τζιχάντ και της αντίστασης».

Μετά τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, μέρος της διεθνούς κοινότητας έχει αποδυθεί σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί στρατιωτική κλιμάκωση που θα έβαζε φωτιά στην Εγγύς Ανατολή.

Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v