Πτώση διετίας με... αστερίσκους για τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 61,8% τον Ιούλιο, από 71,6% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να ανησυχεί για τις τιμές.

Πτώση διετίας με... αστερίσκους για τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον Ιούλιο, μια επιβράδυνση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο base effect και οι αξιωματούχοι ενδέχεται να παραβλέψουν καθώς επικεντρώνονται σε πιο άμεσους κινδύνους για τις τιμές.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 61,8% τον Ιούλιο, από 71,6% τον προηγούμενο μήνα. Η διάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ήταν για 62%.

Η μηνιαία αύξηση των τιμών, η προτιμώμενη μέτρηση της κεντρικής τράπεζας, έφτασε στο 3,23% μετά από άνοδο 1,64% τον Ιούνιο, περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές. Πίσω από την άνοδο ήταν μια σειρά από αυξήσεις στο διοικητικό κόστος ειδών όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πληθωρισμός των κατοικιών, στον οποίο μετρούνται τα τιμολόγια επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κατέγραψε άνοδο 8,08%. Ένας επιμέρους δείκτης πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, έδειξε ότι η ετήσια άνοδος μειώθηκε στο 60,2% από 71,4%.

«Ο αντίκτυπος των αλλαγών στις τιμές της ενέργειας στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα είναι βραχύβιος», δήλωσαν οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Kevin Daly σε έκθεση πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. «Οι προσδοκίες θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται προς τα κάτω από τον Σεπτέμβριο και μετά, αντανακλώντας τη σύσφιξη της εισοδηματικής πολιτικής και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης».

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε πιο πρόσφατα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα είναι 38% στο τέλος του έτους.

Το επιτόκιο αναφοράς έμεινε στο 50% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο και η εγχώρια ζήτηση άρχισε επιτέλους να επιβραδύνεται. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι η ζήτηση δεν μειώνεται στον βαθμό που προβλεπόταν προηγουμένως και οι πιέσεις τιμών στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν κίνδυνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v