«Προληπτικό χτύπημα» κατά Ιράν εξετάζει το Ισραήλ

Ολες οι επιλογές ανοικτές σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Προϋπόθεση ενεργοποίησης του σεναρίου αδιαμφισβήτητες πληροφορίες ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να χτυπήσει.

«Προληπτικό χτύπημα» κατά Ιράν εξετάζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν αν αποκτήσει στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη προετοιμάζει επίθεση εναντίον του, υποστήριξαν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους επικεφαλής ασφαλείας του Ισραήλ για συνάντηση το βράδυ της Κυριακής.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Γ. Γκάλαντ, ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, έγινε εν μέσω προετοιμασιών για επιθέσεις στο Ισραήλ από το Ιράν και τη Λιβανέζικη σύμμαχό του Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ δεν είναι σίγουρο τι να περιμένει από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, γράφουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, και έτσι συζητά ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα ή να αποτρέψει μια αναμενόμενη επίθεση.

Κατά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, συζητήθηκε η επιλογή να χτυπηθεί το Ιράν ως αποτρεπτικό μέτρο, ανέφερε το Ynet, αν και αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρεπόταν μόνο εάν το Ισραήλ λάβει σαφείς πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη επρόκειτο να εξαπολύσει δική της επίθεση.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι πληροφορίες του έχει συγκεντρώσει το Ισραήλ να ταιριάζουν με αυτές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για το θέμα. Όπως και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ δεν είναι βέβαιες για το πώς θα μπορούσε να είναι μια επίθεση από το Ιράν, καθώς πιστεύουν ότι η Τεχεράνη δεν έχει καταλήξει ακόμη, ενώ είναι απίθανο να έχει ολοκληρώσει τον συντονισμό με τους πληρεξουσίους της.

Εκτός από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες για να αποτρέψει οποιεσδήποτε επιθέσεις, οι αξιωματούχοι λέγεται ότι πιστεύουν ότι ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το Ισραήλ στο οπλοστάσιό του, το οποίο δεν είχε όταν το Ιράν επιτέθηκε προηγουμένως στις 13 Απριλίου, είναι η γνώση.

Καθώς η επίθεση του Απριλίου ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση από το δικό του έδαφος, υπήρχαν πολλά άγνωστα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας για το πόσο μεγάλη θα ήταν η επίθεση.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το Ισραήλ θα γνωρίζει εάν η επίθεση διαμορφώνεται σε παρόμοια εμβέλεια με την προηγούμενη - όταν περίπου το 99% των περίπου 300 πυραύλων και drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του - ή αν θα είναι μεγαλύτερη, όπως αναφέρουν ορισμένες εκτιμήσεις ότι θα συμβεί.

Ακόμα κι αν η επίθεση είναι μεγαλύτερη, η εκτίμηση από το εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να την αντέξει και θα μπορέσει για άλλη μια φορά να αναπτύξει την κατάλληλη άμυνα με τη βοήθεια ενός συνασπισμού συμμάχων, ανέφερε το Ynet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v