Επίθεση στο Ισραήλ εντός 48 ωρών περιμένουν οι ΗΠΑ, ΝΟΤΑΜ εξέδωσε το Ιράν

Πιθανή ακόμα και σήμερα η επίθεση κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Αντονι Μπλίνκεν. Σπεύδουν να εγκαταλείψουν το Λίβανο πολίτες ξένων κρατών. Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Επίθεση στο Ισραήλ εντός 48 ωρών περιμένουν οι ΗΠΑ, ΝΟΤΑΜ εξέδωσε το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Σύμφωνα με το Axios, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε στους αξιωματούχους στο τηλεφώνημα ότι η πίεση στην Τεχεράνη να περιορίσει την επίθεσή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί περιφερειακός πόλεμος.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της σχεδιαζόμενης ιρανικής επίθεσης, προσθέτει το Axios, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και σήμερα.

NOTAM εξέδωσε το Ιράν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γεγονός που εντείνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Φεύγουν από το Λίβανο

Οι εκκλήσεις στους ξένους υπηκόους να φύγουν από τον Λίβανο πολλαπλασιάστηκαν χθες Κυριακή, εξαιτίας των φόβων ότι θα υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ιράν και συμμάχους του από τη μια και το Ισραήλ από την άλλη, που η διεθνής κοινότητα τονίζει πως καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί.

Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν και των συμμάχων του στις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ κάλεσαν χθες να αποφευχθεί η κλιμάκωση «πάση θυσία».

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι «πλήγμα του ισραηλινού εχθρού» σκότωσε δυο ανθρώπους στη Χούλα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως «εντόπισε τρομοκράτη της Χεζμπολά που εισερχόταν σε στρατιωτική δομή» στον τομέα αυτόν και τον «έπληξε». Η Χεζμπολά ανακοίνωσε τον θάνατο δυο μαχητών της, χωρίς να διευκρινίσει πού σκοτώθηκαν.

Οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 547 ανθρώπους, ανάμεσά τους 115 αμάχους, στο έδαφος του Λιβάνου από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απείλησε το Ισραήλ πως το περιμένει «σκληρή τιμωρία» και ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα ότι θα δοθεί «ανοικτή μάχη σε όλα τα μέτωπα». Η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης ορκίστηκαν επίσης πως θα υπάρξει ανταπόδοση. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε χθες ότι ο στρατός είναι έτοιμος «να αντιδράσει άμεσα» ή να «επιτεθεί».

Πάντως «προς το παρόν» η αμυντική πολιτική «δεν έχει αλλάξει», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, αντιδρώντας στις «φήμες» για το ότι η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, με περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση διπλωματικά», διαβεβαίωσε ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία παρότρυναν τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην επικράτειά του να φύγουν άμεσα. Το Παρίσι κάλεσε επίσης τους Γάλλους που ζουν στο Ιράν να «το εγκαταλείψουν προσωρινά».

Ο Καναδάς κάλεσε προχθές Σάββατο τους υπηκόους του —τους οποίους είχε καλέσει στα τέλη του Ιουνίου να φύγουν από τον Λίβανο— να «αποφεύγουν» τα ταξίδια στο Ισραήλ. Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεοτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας, ο Αϊμάν Σαφάντι, η χώρα του οποίου χαρακτηρίζεται εταίρος-κλειδί της Ουάσιγκτον στην περιοχή, συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον ομόλογό του και τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως ανέστειλαν τις συνδέσεις με τη Βηρυτό, ανάμεσά τους η γερμανική Lufthansa, ως τουλάχιστον τη 12η Αυγούστου, η Air France και η Transavia ως και αύριο Τρίτη, η Kuwait Airways από σήμερα. Η Qatar Airways ανέστειλε τις βραδινές πτήσεις της προς τη Βηρυτό ως και σήμερα. Η Lufthansa ανέστειλε επίσης τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ ως τουλάχιστον την 8η Αυγούστου.

Στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές κι επικρατούσε αβεβαιότητα μεταξύ των επιβατών.

Ιράν: «Όχι» σε περιφερειακή κλιμάκωση, «ναι» σε τιμωρία του Ισραήλ

Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το φόνο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Η Τεχεράνη και οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως σκότωσε τον Χανίγια στις 31 Ιουλίου.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v