Πώς το ράλι του γεν ασκεί πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές

Το ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αντιδρά με τόσο αρνητικό τρόπο στο ράλι του γεν είναι προμήνυμα όσων έρχονται, προειδοποιεί ο οικονομικός αναλυτής Ράσελ Νάπιερ.

Πώς το ράλι του γεν ασκεί πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές

Ο καθοριστικός παράγοντας πίσω από τις κινήσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του γεν, σύμφωνα με τον αναλυτή και ιστορικό της οικονομίας Ράσελ Νάπιερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η τάση που παρατηρείται θα έπρεπε να ανησυχεί «όσους είναι αποκλειστικά επικεντρωμένοι στην εγχώρια δυναμική στις ΗΠΑ».

Σε επενδυτικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη ο Νάπιερ τόνισε ότι είμαστε μάρτυρες του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. 

«Το ότι υπάρχει τόσο στενή συσχέτιση στη δομή της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα και την Ιαπωνία και τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού στις ΗΠΑ θα προκαλέσει τεράστιο σοκ στους περισσότερους αμερικανούς επενδυτές» ανέφερε ο Νάπιερ, ιδρυτής του χρηματοοικονομικού portal ΕRIC. 

«Το αφήγημα τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι οι ΗΠΑ είναι, σε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς όρους, ένα νησί που δεν επηρεάζεται από τις παγκόσμιες τάσεις» υπογράμμισε. 

Το γεν έχει ενισχυθεί περίπου 8% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 148,8 γεν το δολάριο την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ράλι μετά την πτώση του ιαπωνικού νομίσματος σε χαμηλό 38 ετών έναντι του αμερικανικού στις 4 Ιουλίου. 

Η άνοδος του γεν έχει πυροδοτήσει σενάρια για το αν αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος του δημοφιλούς αρμπιτράζ επιτοκίων (carry trade), όπου ένας επενδυτής δανείζεται σε νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γεν, και επανεπενδύει τα έσοδα σε νόμισμα με υψηλότερη απόδοση. 

«Το εμφανές πλέον γεγονός ότι οι τιμές των αμερικανικών μετοχών είναι ευάλωτες στην ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν αποτελεί προειδοποίηση για τις επιπτώσεις στις τιμές των αμερικανικών στοιχείων ενεργητικού και στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού του ανεπτυγμένου κόσμου γενικότερα από τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική στα ανατολικά» έγραψε στο σημείωμα ο Νάπιερ. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, o Νάπιερ ανέφερε το πρόσφατο ράλι του γεν ως παράδειγμα του πως οι πωλήσεις μετοχών από επενδυτές που θέλουν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε γεν έχει οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές των αμερικανικών μετοχών, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα. 

«Το ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αντιδρά με τόσο αρνητικό τρόπο στο ράλι του γεν είναι προμήνυμα όσων έρχονται και μια ένδειξη προς τους επενδυτές του πόσο συνδεδεμένες είναι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών με το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα» έγραψε ο Νάπιερ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v