Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Σταμάτα να με κοροιδεύεις

«Μην θεωρείτε τον πρόεδρο δεδομένο», το μήνυμα του Μπάιντεν προς την ισραηλινή κυβέρνηση που πυροδότησε νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι ηθελημένα καθυστερεί τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Σταμάτα να με κοροιδεύεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου «να σταματήσει να τον κοροϊδεύει» (stop bullshitting me) κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινού μέσου.

Οι ειδήσεις του Channel 12 υποστήριξαν, χωρίς να αναφέρουν πηγές, ότι το ξέσπασμα ήρθε αφού ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ προχωρά στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς και σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και πολλούς μήνες χωρίς αποτελέσματα, και ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι ο Νετανιάχου έχει σκόπιμα καθυστερήσει για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Στο τέλος της συνομιλίας της Πέμπτης, ο Μπάιντεν φέρεται επίσης να είπε: «Μην θεωρείτε τον πρόεδρο δεδομένο».

Σύμφωνα με το Channel 12, αυτό το σχόλιο έγινε στο πλαίσιο της ισραηλινο-αμερικανικής συνεργασίας σε έναν πιθανό πόλεμο με το Ιράν και τους πληρεξούσιους του, εν μέσω τεράστιων εντάσεων, καθώς το Ιράν και οι ομάδες πληρεξουσίων του ορκίζονται εκδίκηση για τις πρόσφατες δολοφονίες σε Βηρυτό και Τεχεράνη. Ο Μπάιντεν ενεργοποίησε περιφερειακές δυνάμεις για να βοηθήσει στην απόκρουση της πρωτοφανούς επίθεσης με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου.

Το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε στο ρεπορτάζ ότι ο πρωθυπουργός δεν σχολιάζει το περιεχόμενο των ιδιωτικών συζητήσεών του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η δήλωση υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «δεν επεμβαίνει στην αμερικανική πολιτική και θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος και αναμένει από τους Αμερικανούς επίσης να μην επέμβουν στην ισραηλινή πολιτική».

Εν τω μεταξύ, οι New York Times υποστήριξαν ότι ο Μπάιντεν είχε πει κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς την Τετάρτη στο Ιράν έγινε σε «κακή στιγμή», «ακριβώς τη στιγμή που οι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι θα ήταν το τέλος» των συνομιλιών για κατάπαυση πυρός και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει περιφερειακό πόλεμο. Ο Νετανιάχου, ανέφερε το δημοσίευμα, αρνήθηκε ότι ήταν η πλευρά που παρεμπόδιζε τις διαπραγματεύσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Χαμάς, όπως υποστηρίζει δημόσια το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ξεχωριστά, η Telegraph έγραψε το Σάββατο, επικαλούμενη ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, ότι ο Νετανιάχου αισθάνεται περισσότερο θάρρος να χτυπήσει το Ιράν μετά την απόφαση του Μπάιντεν στις 21 Ιουλίου να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ το 2024.

«Η αληθινή ατζέντα του Μπάιντεν είναι να υποστηρίξει πλήρως το Ισραήλ. Και το έκανε για δεκαετίες», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στο βρετανικό πρακτορείο. «Ο Νετανιάχου το γνωρίζει αυτό, γι' αυτό είναι πιο τολμηρός και αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να επιτεθεί στους εχθρούς του Ισραήλ και να εξακολουθεί να έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ».

Ο Μπάιντεν δήλωσε δημόσια την Πέμπτη ότι η δολοφονία του επικεφαλής διαπραγματευτή της Χαμάς «δεν βοηθά» τις προσπάθειες για την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αυτό το σχόλιο από τη βάση Άντριους του Μέριλαντ, όπου περίμενε την άφιξη των Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην «πολύ άμεση» συνομιλία του με τον Νετανιάχου νωρίτερα την ίδια ημέρα, λέγοντας ότι είχε προτρέψει τον πρωθυπουργό να καταλήξει σε συμφωνία γρήγορα.

«Έχουμε τη βάση για κατάπαυση του πυρός. Θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτό και θα πρέπει να προχωρήσει τώρα», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί πολύ» για την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ένα δημοσίευμα του Axios ανέφερε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απογοητευμένη που το Ισραήλ την κράτησε στο σκοτάδι σχετικά με τα σχέδια δολοφονίας. Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, περιέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία της Πέμπτης μεταξύ των δύο ανδρών ως «σκληρή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v