«Φούσκα» στη Nvidia και την τεχνητή νοημοσύνη βλέπει το Elliott

Επιστολή του hedge fund στους πελάτες σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την εικόνα, αν και θεωρεί πιθανώς «αυτοκτονικό» να επιχειρήσει κάποιος να σορτάρει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

«Φούσκα» στη Nvidia και την τεχνητή νοημοσύνη βλέπει το Elliott

Το hedge fund Elliott Management είπε στους επενδυτές ότι η Nvidia βρίσκεται επίπεδα «φούσκας» και η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί την τιμή της μετοχής του γίγαντα της κατασκευής τσιπ είναι «υπερεκτιμημένη».

Η εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσε σε πρόσφατη επιστολή της προς τους πελάτες ότι οι μετοχές τεχνολογίας megacap, ιδιαίτερα η Nvidia, βρίσκονταν σε «επίπεδα φούσκας» και ότι ήταν «σκεπτικό» ως προς το εάν οι εταιρείες Big Tech θα συνέχιζαν να αγοράζουν τσιπ της σε τόσο μεγάλους όγκους.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «υπερεκτιμημένη με πολλές εφαρμογές που δεν είναι έτοιμες», έγραψε το Elliott στην επιστολή που εστάλη αυτήν την εβδομάδα και την είδαν οι Financial Τimes.

Πολλές από τις υποτιθέμενες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης «δεν πρόκειται ποτέ να είναι οικονομικά αποδοτικές, ποτέ δεν θα λειτουργήσουν σωστά, θα καταναλώσουν υπερβολική ενέργεια ή θα αποδειχθούν αναξιόπιστες», πρόσθεσε.

Το Έλιοτ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς οι μετοχές τσιπ, οι οποίες έχουν απολαύσει ένα τεράστιο ράλι λόγω της ζέσης των επενδυτών για τοποθετηθούν στην τεχνητή νοημοσύνη, υποχωρούν από τις ανησυχίες για το εάν οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να ξοδεύουν πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μετοχές της Intel υποχώρησαν 20% μετά το κλείσιμο της αγοράς των ΗΠΑ την Πέμπτη, αφού η εταιρεία κατασκευής τσιπ αποκάλυψε τα σχέδιά της να περικόψει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας.

Η Nvidia κυριαρχεί στην αγορά για τους ισχυρούς επεξεργαστές που απαιτούνται για την κατασκευή και την ανάπτυξη μεγάλων συστημάτων AI, όπως η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT του OpenAI. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Amazon έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν υποδομές τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες, με μεγάλο μέρος αυτού του ποσού να πηγαίνει στη Nvidia. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους μεγαλύτερους πελάτες της αναπτύσσουν επίσης τα δικά τους ανταγωνιστικά τσιπ.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα τέλη Ιουνίου, όταν έγινε για λίγο η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη επικράτησε στη Wall Street. Ωστόσο, ο κατασκευαστής τσιπ εξακολουθεί να κερδίζει 120% φέτος και περισσότερο από 600% από την αρχή του περασμένου έτους.

Η Elliott είπε στους πελάτες στην επιστολή ότι είχε σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από μετοχές -φούσκα, για παράδειγμα τις «Magnificent Seven». Τα στοιχεία που κατέθεσε στις ρυθμιστικές αρχές δείχνουν ότι το Elliott κατείχε μια μικρή θέση, αξίας περίπου 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Nvidia στα τέλη Μαρτίου, αν και δεν είναι σαφές πόσο καιρό την κράτησε.

Το hedge fund είναι επίσης επιφυλακτικό όσον αφορά τα στοιχήματα ενάντια σε μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, λέγοντας ότι το να τις σορτάρεις θα μπορούσε να είναι «αυτοκτονικό».

Το Elliott, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ το 1977, πρόσθεσε στην επιστολή πελατών της ότι, μέχρι στιγμής, η τεχνητή νοημοσύνη είχε αποτύχει να προσφέρει μια υποσχόμενη τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας.

«Υπάρχουν λίγες πραγματικές χρήσεις», είπε, εκτός από «τη σύνοψη σημειώσεων των συναντήσεων, τη δημιουργία αναφορών και τη βοήθεια με την κωδικοποίηση». Η τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε, ήταν στην πραγματικότητα λογισμικό που μέχρι στιγμής δεν είχε παραδώσει «αξία ανάλογη με τη διαφήμισή του».

Η εταιρεία, η οποία κέρδισε περίπου 4,5% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έχει χάσει χρήματα μόνο σε δύο ημερολογιακά έτη από την κυκλοφορία του.

Σχετικά με το πότε μπορεί να σκάσει η φούσκα της αγοράς, το Elliott είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Nvidia ανέφερε φτωχά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v