Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπάιντεν υποδέχτηκε στις ΗΠΑ κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν με τη Ρωσία

(vid) Η συμφωνία ανταλλαγής κλείστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες τρεις χώρες από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.

Ο Μπάιντεν υποδέχτηκε στις ΗΠΑ κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν με τη Ρωσία

Αρκετοί από τους κρατούμενους που άφησε ελεύθερους την Πέμπτη η Ρωσία, στο πλαίσιο ιστορικής συμφωνίας ανταλλαγής με τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη —ανάμεσά τους είναι οι δημοσιογράφοι της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς και του RFE/RL Αλσού Κουρμάσεβα, καθώς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν— έφθασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον.

 

Το αεροσκάφος που τους μετέφερε προσγειώθηκε περί τις 23:40 (06:40 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη) και τους αποφυλακισθέντες υποδέχθηκαν προσωπικά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις.

Η συμφωνία ανταλλαγής κλείστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες τρεις χώρες από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον ψυχρό πόλεμο

Ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις συναντήθηκαν με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και άλλους δύο απελευθερωμένους Αμερικανούς κρατούμενους, λίγες ώρες αφότου η Ουάσινγκτον και η Μόσχα ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον ψυχρό πόλεμο.

 

Οπως μεταδίδει ο Guardian, σε μια βροχερή βραδιά στην αεροπορική βάση Andrews κοντά στην Ουάσινγκτον, ο Γκέρσκοβιτς και οι άλλοι απελευθερωμένοι κρατούμενοι, ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν και η δημοσιογράφος Αλσού Κουρμασέβα, προσγειώθηκαν σε αμερικανικό έδαφος και λίγο αργότερα αποβιβάστηκαν σε ένα αεροσκάφος Bombardier Jet από την Τουρκία. Τους υποδέχθηκαν οι οικογένειές τους και ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Καθώς κατέβηκε από το τζετ, ο Έβαν αγκάλιασε αρκετές φορές τον Χάρις και τον Μπάιντεν και στη συνέχεια πήγε στη μητέρα του, την Έλλα, και την σήκωσε από το έδαφος σε μια αγκαλιά. Τον συνάντησαν επίσης ο πατέρας του, Mikhail, και η αδελφή του Danielle.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v