Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Διώκεται για διαφθορά ο πρώην επικεφαλής πετρελαίου της Glencore

Η Υπηρεσία Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τον Μπίαρντ για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων στη Δυτική Αφρική.

Βρετανία: Διώκεται για διαφθορά ο πρώην επικεφαλής πετρελαίου της Glencore

Ο Άλεξ Μπίαρντ, ο δισεκατομμυριούχος πρώην επικεφαλής της μονάδας πετρελαίου της Glencore, κατηγορήθηκε για διαφθορά από τις βρετανικές αρχές, μαζί με άλλους τέσσερις πρώην υπαλλήλους του κολοσσού των εμπορευμάτων.

Ο Μπίαρντ, 56 ετών, ο οποίος ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη της Glencore για περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την αποχώρησή του το 2019, είναι το πιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο άτομο που κατηγορείται στην έρευνα για διαφθορά και χειραγώγηση της αγοράς κατά της εταιρείας. 

Η Υπηρεσία Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τον Μπίαρντ για δωροδοκία προς όφελος των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της Glencore στη Δυτική Αφρική. Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι συνωμότησε για να κάνει πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών στη Νιγηρία μεταξύ 2010 και 2014 και στο Καμερούν μεταξύ 2007 και 2014.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, διώκονται ποινικά και ο Άντι Γκίμπσον, 64 ετών, πρώην επικεφαλής των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της Glencore και επί χρόνια το νούμερο δύο κάτω από τον Μπίαρντ.  Η βρετανική υπηρεσία τον κατηγόρησε για δωροδοκία αξιωματούχων στη Νιγηρία και το Καμερούν μεταξύ 2007 και 2014 και στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ 2007 και 2010. Επίσης, φέρεται να συνωμότησε για να παραποιήσει τιμολόγια μεταξύ 2007 και 2011.

Επιπλέον, οι Πολ Χόπρικ, Ραμόν Λαμπιάγκα και Μάρτιν Γουέκφιλντ, πρώην υπάλληλοι της Glencore που ασχολούνται με το εμπόριο πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής, κατηγορούνται για δωροδοκία αξιωματούχων σε κρατικές εταιρείες πετρελαίου στη Νιγηρία, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Καμερούν.

Ο Γουέικφιλντ κατηγορείται και για μια συνωμοσία για παραποίηση εγγράφων μεταξύ 2007 και 2011.

Όλοι οι άνδρες πρόκειται να εμφανιστούν σε δικαστήριο στο Λονδίνο στις 10 Σεπτεμβρίου.

«Η σημερινή δράση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκάλυψη της διαφθοράς στο εξωτερικό και την απόδοση ευθυνών σε όσους είναι υπεύθυνοι», δήλωσε την Πέμπτη ο Νικ Εφγκρέιβ, διευθυντής της Υπηρεσίας Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης.

Η Glencore το 2022 ομολόγησε την ενοχή της για υποθέσεις διαφθοράς και χειραγώγησης της αγοράς στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, παραδεχόμενος ότι είχε δωροδοκήσει για να κερδίσει επιχειρήσεις σε οκτώ χώρες από τη Βραζιλία μέχρι το Νότιο Σουδάν και πλήρωσε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει τις έρευνες εναντίον της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v