Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά από το 2020 μείωσε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Πέφτουν στο 5%, από υψηλό 16 ετών. Ηταν αμετάβλητα για έναν χρόνο. «Θα κινηθούμε προσεκτικά», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Χαμηλό 4 εβδομάδων για τη στερλίνα.

Πρώτη φορά από το 2020 μείωσε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών σήμερα Πέμπτη, μετά από μια οριακή θετική ψήφο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήταν διχασμένοι ως προς το κατά πόσον οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν μειωθεί επαρκώς.

Ο διοικητής Andrew Bailey -ο οποίος ηγήθηκε της απόφασης 5-4 για τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%- δήλωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE θα κινηθεί προσεκτικά στο μέλλον.

"Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή κατά πολύ", ανέφερε σε δήλωσή του παράλληλα με την απόφαση.

Η απόφαση της Πέμπτης ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις δημοσκόπησης οικονομολόγων του Reuters, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν δει μόνο λίγο πάνω από 60% πιθανότητα μείωσης.

Τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο - η μεγαλύτερη περίοδος κατά την οποία τα επιτόκια έχουν παραμείνει αμετάβλητα στο αποκορύφωμα ενός κύκλου σύσφιξης της BoE από το 2001 - και αυτή είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,75% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς θα εξασθενεί η επίδραση της περσινής απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας, προτού επιστρέψει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2026 και αργότερα πέσει κάτω από αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% τον Μάιο και παρέμεινε εκεί τον Ιούνιο, αν και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αποδεικνύεται επίμονα υψηλός.

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά τη μείωση των επιτοκίων, διευρύνοντας τις απώλειες  και υποχωρώντας κατά 0,75% έναντι του δολαρίου, στο 1,276 δολάριο αμέσως μετά την ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v