Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι σκότωσε τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ

Μια μέρα μετά τον θάνατο που πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι σκότωσε και τον στρατιωτικό της ηγέτη. Ηταν ένας από τους εγκεφάλους της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι σκότωσε τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη ότι σκότωσε τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, έναν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα τον περασμένο μήνα. Η επιβεβαίωση έρχεται μία μέρα μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, πριν από τρεις εβδομάδες το Ισραήλ πραγματοποίησε μια σειρά από πλήγματα στα περίχωρα της Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους. Λίγο αργότερα επιβεβαίωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τον Ντέιφ και έναν άλλο υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς, τον Ραφάα Σαλαμέν.

Ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Σαλαμέν σχετικά γρήγορα, η τύχη του Ντέιφ ήταν αρχικά ασαφής. Ωστόσο, ο στρατός δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι μετά από εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών είναι βέβαιο ότι ο Ντέιφ σκοτώθηκε.

Ποιος ήταν ο Ντέιφ

Ο Ντέιφ, ο οποίος ήταν 58 ετών, θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην 300ή ημέρα του και ήταν εκείνος που ανακοίνωσε με ηχητικό μήνυμα της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου την επιχείρηση «Κατακλυσμός του Αλ Ακσά». 

Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών

Για δεκαετίες είναι στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Είχε επιβιώσει από επτά απόπειρες του Ισραήλ να τον σκοτώσει –η πιο πρόσφατη το 2021.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, είχε χάσει το ένα μάτι του και είχε τραυματιστεί σοβαρά στο ένα πόδι του σε μια από τις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του.

Γεννημένος με το όνομα Μοχάμαντ Μάσρι το 1965 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις, που στήθηκε μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, έγινε γνωστός ως Μοχάμεντ Ντέιφ αφού εντάχθηκε στην Χαμάς στην διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης που ξεκίνησε το 1987.

Συνελήφθη από το Ισραήλ το 1989 και πέρασε 16 μήνες στην απομόνωση, σύμφωνα με πηγή της Χαμάς.

Ο Ντέιφ είχε πτυχίο Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα, ενώ ως φοιτητής ήταν επικεφαλής της επιτροπής για την διασκέδαση των φοιτητών και παρουσίαζε θεατρικές κωμωδίες.

Η σύζυγός του, ο 7 μηνών γιος του και η τρίχρονη κόρη του σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v