Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα-μαμούθ έως €600.000 σε παράνομα Airbnb επιβάλλει η Βαλένθια

Η μία μετά την άλλη, περιφέρειες της Ευρώπης αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούν τα παράνομα καταλύματα. Πονοκέφαλος το «touristification».

Πρόστιμα-μαμούθ έως €600.000 σε παράνομα Airbnb επιβάλλει η Βαλένθια

Η περιφερειακή ισπανική κυβέρνηση στη Βαλένθια, η οποία εποπτεύει πολυσύχναστες παραλίες όπως οι Benidorm και Alicante, επιδιώκει να εξαλείψει τη μαύρη αγορά ενοικίασης τύπου Airbnb, απειλώντας τους ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τους κανόνες με πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ.

Η Nuria Montes, της τοπικής κυβέρνησης, είπε στους Financial Times ότι οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων για διακοπές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή οικονομία, αλλά «θέλουμε να τις ρυθμίσουμε και να τις βάλουμε σε τάξη, ώστε να μην αναπτύσσονται με ανεξέλεγκτο τρόπο».

Το σημείο εκκίνησης, που θα συμπεριληφθεί σε ευρύτερο πακέτο μέτρων, είναι η εξάλειψη της μαύρης αγοράς. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανενός είδους υπόγεια οικονομία στα καταλύματα», είπε.

Τα διαμερίσματα τύπου Airbnb σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης από τη Βενετία έως τη Λισαβόνα έχουν κατηγορηθεί για τη φιλοξενία απείθαρχων επισκεπτών, επιτάχυνση του λεγόμενου «touristification» (σ.σ. της αλλαγής του χαρακτήρα μιας περιοχής που γεμίζει με τουρίστες) και την αύξηση στις τιμές των ακινήτων.

Η Βαλένθια δεν προχωρά σε πιο ριζοσπαστικά βήματα όπως η Βαρκελώνη, η οποία σχεδιάζει να κλείσει και τα 10.000 διαμερίσματα που διατίθενται μέσω Airbnb -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη άδεια από τις αρχές- έως τα τέλη του 2028.

Σε όλη την περιοχή της Βαλένθια, ο αριθμός των αδειοδοτημένων διαμερισμάτων διακοπών είχε αυξηθεί σε 106.000 από 40.000 το 2015, σύμφωνα με τη Montes. Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο αριθμός των μη καταχωρημένων διαμερισμάτων στη μαύρη αγορά θα μπορούσε να είναι 50.000 ή περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που προσφέρονται μέσα από απόρρητα sites στο διαδίκτυο, όπου η απάτη είναι διαδεδομένη.

«Διαφεύγουν κάθε είδους έλεγχο. Προφανώς δεν πληρώνουν φόρους. Δεν γνωρίζουμε αν οι ιδιοκτήτες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους τους», είπε η Montes.

«Αλλά το κύριο στοιχείο είναι η ασφάλεια. Δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση κοινοποίησης της ταυτότητας των πελατών στις αρχές. Δεν ξέρουμε αν ακολουθούν τους κανόνες για πυρκαγιές, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σχέδια εκκένωσης».

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ακόμη και τα αδειοδοτημένα διαμερίσματα θα θεωρούνται παράνομα, εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν παράσχει έναν επίσημο 20ψήφιο κωδικό που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση όλων των ακινήτων στην Ισπανία.

Οι άδειες θα πρέπει επίσης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια -και θα απορρίπτονται εάν μια ένωση ιδιοκτητών σπιτιού αλλάξει τους κανόνες της για να απαγορεύσει τα διαμερίσματα Airbnb διακοπών σε ένα κτίριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v