Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NYT: Χτύπημα στο Ισραήλ διέταξε ο Χαμενεΐ μετά τη δολοφονία Χανίγια

Δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα βαθμονομήσει ξανά την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση. Ποια είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

NYT: Χτύπημα στο Ισραήλ διέταξε ο Χαμενεΐ μετά τη δολοφονία Χανίγια

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέδωσε εντολή να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή, γράφουν οι New York Times.

Ο κ. Χαμενεΐ έδωσε τη διαταγή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Χανίγια είχε σκοτωθεί, δήλωσαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Το Ιράν και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε έχει αναγνωρίσει, ούτε έχει αρνηθεί τη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν. Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία να σκοτώνει εχθρούς στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και στρατιωτικών διοικητών.

Δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα βαθμονομήσει ξανά την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση. Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια άλλη συνδυαστική επίθεση drones και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα ήθελαν να αποφύγουν χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, ανέφεραν.

Ο κ. Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά ζητήματα και είναι επίσης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση, όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπούν το Ιράν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Στη δημόσια δήλωσή του σχετικά με τον θάνατο του κ. Χανίγια, ο κ. Χαμενεΐ σημείωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει ευθέως, λέγοντας «βλέπουμε καθήκον μας να εκδικηθούμε για το αίμα του», επειδή συνέβη στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Είπε ότι το Ισραήλ προετοίμασε το έδαφος για να λάβει «μια αυστηρή τιμωρία».

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν τη δολοφονία του Χανίγια απλώς ως την καιροσκοπική δολοφονία ενός από τους εχθρούς του από το Ισραήλ, αλλά και ως προσβολή του μηχανισμού ασφαλείας τους που υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε στο Ιράν, σε οποιοδήποτε επίπεδο, θα μπορούσε να στοχοποιηθεί και να σκοτωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v