Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Πιθανή μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η Fed αλλά άνοιξε την πόρτα για κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση. Βλέπει περαιτέρω πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Είμαστε πιο κοντά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τόνισε ο Πάουελ.

Πάουελ: Πιθανή μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

H αγορά εργασίας είναι πιο ισορροπημένη, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed. 

O Πάουελ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα επιδεικνύει πλέον προσοχή στα ρίσκα που μπορεί να εμφανιστούν τόσο από την πλευρά του πληθωρισμού όσο και από την πλευρά της απασχόλησης, στέλνοντας «σήμα» ότι αν η ανεργία αυξηθεί σημαντικά η Fed μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα για να μειώσει τα επιτόκια.

Ο ίδιος επανέλαβε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί περιοριστική στάση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. 

Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο Πάουελ σημείωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές αλλά έχουν επιβραδυνθεί και οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας πάγωσαν το δεύτερο τρίμηνο. Η ανεργία παραμένει χαμηλή και ένα μεγάλο εύρος στοιχείων δείχνουν ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή αλλά όχι σε «υπερθέρμανση», ανέφερε ο Πάουελ. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι παραμένει λίγο πάνω από τον στόχο του 2%. 

Ερωτώμενος για το αν η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ο Πάουελ απάντησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση. 

Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για μελλοντικές συνεδρίασης, τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η γενικότερη αίσθηση στους κόλπους της Fed είναι ότι πλησιάζει πιο κοντά στη μείωση επιτοκίων. 

Μια μείωση επιτοκίων μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο, υπογράμμισε.

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πλησιάζουμε αλλά ακόμα δεν είμαστε εντελώς εκεί, πρόσθεσε. 

Ερωτώμενος πάλι για τον Σεπτέμβριο, ο Πάουελ διευκρίνισε ότι αν ο πληθωρισμός σημειώσει σημαντική πτώση ή υποχωρήσει σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, αν η ανάπτυξη παραμείνει σχετικά ισχυρή και η αγορά εργασίας παραμείνει όπως είναι, μια μείωση επιτοκίων μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε «πραγματική συζήτηση» για το αν θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια και η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της παραμονής τους στο 5,5%. 

Αμετάβλητα στο 5,5% τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, αλλά έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

«Έχει καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό» τόνισε σε ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Η σταθερή πτώση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει ισχυρή συναίνεση ότι η μάχη κατά της αύξησης των τιμών πλησιάζει στο τέλος της.

Ο πληθωρισμός, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, είναι τώρα «κάπως υψηλός». Πρόκειται για έναν αρκετά πιο ήπιο χαρακτηρισμό σε σχέση με τον απλώς «υψηλό» πληθωρισμό στον οποίο αναφερόταν η Fed στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Επιπρόσθετα, η κεντρική τράπεζα απέσυρε τη φράση που χρησιμοποιούσε στις τελευταίες ανακοινώσεις ότι «επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στα πληθωριστικά ρίσκα» και την αντικατέστησε με τη φράση ότι «επιδεικνύει προσοχή στα ρίσκα και από τις δύο πλευρές της διττής εντολής της».

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσουν το κόστος δανεισμού προτού ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2% ώστε να λάβουν υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για να μεταφερθεί ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.

Έως τώρα, η οικονομία «εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό» σημειώνει η Fed στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι το ποσοστό ανεργίας «παραμένει χαμηλό».

Στο ανακοινωθέν, η Fed δεν δεσμεύεται να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να «χρειάζονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2% προτού μειώσουν τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι αλλαγές στη φρασεολογία της ανακοίνωσης ευθυγραμμίζονται με την υπόθεση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να μειώσουν τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v