Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αντέδρασε το Ιράν σε προηγούμενες δολοφονίες από το Ισραήλ

Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC. Οι δολοφονίες που προηγήθηκαν και ποια είναι η κρίσιμη διαφορά στην παρούσα συγκυρία.

Πώς αντέδρασε το Ιράν σε προηγούμενες δολοφονίες από το Ισραήλ

Είναι σαφές ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, σημειώνει ανάλυση του BBC για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση και την τελευταία φορά που συνέβη αυτό έστειλε ένα μπαράζ εκατοντάδων drones και πυραύλων στο Ισραήλ, το οποίο στη συνέχεια απάντησε με μια βαθμονομημένη πυραυλική επίθεση κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Χρειάστηκε ξέφρενη διπλωματική επέμβαση για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να χτυπήσει πιο σκληρά.

Αλλά κάθε περιστατικό όπως αυτό δεν οδηγεί σε κλιμάκωση. Το 2020, ο τότε Πρόεδρος Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του ισχυρότερου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στη Βαγδάτη. Υπήρχαν μανιώδεις εκκλήσεις για εκδίκηση, αλλά δεν συνέβησαν πολλά.

Το 1986, ο τότε Πρόεδρος Ρίγκαν διέταξε αεροπορική επιδρομή στη Λιβύη ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό μιας ντισκοτέκ του Βερολίνου. Υπήρχαν φόβοι ότι ο αραβικός κόσμος θα ξεσηκωνόταν, αλλά δεν το έκανε.

Αυτή τη φορά όμως, υπάρχουν πολύ περισσότερα εμπλεκόμενα μέρη: μια φαινομενικά ατελείωτη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο επλήγη από τη δολοφονία ενός διοικητή. Οι Χούθι στην Υεμένη ορκίζονται να εκδικηθούν για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ιράν, από την πλευρά του, ταπεινώθηκε από μια πυραυλική επίθεση σε έναν επισκέπτη του ακριβώς στην καρδιά της πρωτεύουσάς του.

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς είναι σεισμικών διαστάσεων, τόσο ως προς τον στόχο όσο και ως προς το πού συνέβη. Εβδομάδες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε δημόσια ότι έδωσε εντολή στη Μοσάντ -την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ- «να ενεργήσει εναντίον των ηγετών της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται».

Ο Ισμαήλ Χανίγια βρισκόταν στην Τεχεράνη όταν σκοτώθηκε. Το γεγονός ότι δεν συνέβη στο Κατάρ όπου ζούσε ο Χανίγια υπό προστασία, αλλά στο εσωτερικό του Ιράν -του πιο σημαντικού υποστηρικτή της Χαμάς- στέλνει ένα μήνυμα ότι πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια καθώς και ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να δράσει ακριβώς κάτω από τη μύτη του πιο θανάσιμου εχθρού του.

Ο θάνατος του Χανίγια έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το νούμερο δύο της Χαμάς, τον στρατιωτικό ηγέτη Μοχάμεντ Ντέιφ. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι σκοτώθηκε.

Η απομάκρυνση των κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για την ομάδα σε ατομικό και επιχειρησιακό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v