Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ηπια» πρώτη απάντηση Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, σκότωσε διοικητή

(upd) Αντίποινα για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, που άφησε πίσω της 12 νεκρούς -παιδιά και εφήβους- το Σαββατοκύριακο. Στοχευμένος ο χαρακτήρας της επίθεσης.

«Ηπια» πρώτη απάντηση Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, σκότωσε διοικητή

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ με αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, σε μια περιορισμένη, όπως φαίνεται, απάντηση σε μια επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν που άφησε πίσω της 12 νεαρούς νεκρούς το Σαββατοκύριακο.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, η επίθεση μαχητικών αεροσκαφών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έγινε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ τοπική ώρα την Τρίτη και είχε στόχο τον Φουάντ Σουκρ, ανώτερο σύμβουλο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, γνωστού και ως Μοχσίν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Προς το παρόν δεν σχεδιάζονται περαιτέρω πλήγματα, δήλωσαν ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήθελε να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση με τη λιβανέζικη ομάδα, έναν από τους ισχυρότερους μη κρατικές ομάδες στον κόσμο.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το χτύπημα αυτό λέγοντας ότι "ένας αριθμός πολιτών" σκοτώθηκε, άλλοι τραυματίστηκαν και προκλήθηκε "μεγάλη καταστροφή". 

Επιβεβαιώνει ότι ο Σουκρ βρισκόταν στο κτίριο, λέγοντας: "Ο μεγάλος ηγέτης των τζιχαντιστών, ο αδελφός Σαγίντ Φουάντ Σουκρ (Χατζ Μοχσέν) ήταν τότε σε αυτό το κτίριο". Αλλά η Χεζμπολάχ λέει ότι "εργάζονται για την απομάκρυνση των ερειπίων σταθερά, αλλά αργά" - και περιμένουν ακόμη να ανακαλύψουν "την τύχη του μεγάλου διοικητή".

Ώρες αργότερα, η Χαμάς - η οποία όπως και η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από το Ιράν - δήλωσε ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον πολιτικό της ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Το χτύπημα στη Βηρυτό ήταν αντίποινα για μια επίθεση στην πόλη Majdal Shams των Δρούζων το Σάββατο, η οποία ήταν μακράν η χειρότερη από άποψη θανάτων αμάχων εντός της ελεγχόμενης από το Ισραήλ επικράτειας από τότε που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο στοχευμένος χαρακτήρας της επίθεσης μετρίασε τις ανησυχίες ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ολοκληρωμένο πόλεμο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει άμεσα το Ιράν και τις ΗΠΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v