Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκοτσέζικο ντους» για την ανάπτυξη της ΕΕ

Εκπληξη η Γαλλία, απογοήτευση η Γερμανία, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε αναπάντεχα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες και η Ισπανία. Μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ιταλία. Στο 0,3% η αύξηση του ΑΕΠ σε ευρωζώνη και ΕΕ σε τριμηνιαία βάση.

«Σκοτσέζικο ντους» για την ανάπτυξη της ΕΕ

Κατά 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ.

Η αιφνιδιαστική πτώση του γερμανικού ΑΕΠ επιβαρύνει την ευρωζώνη

Η γερμανική παραγωγή συρρικνώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο, ρίχνοντας σκιά πάνω στην ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στις τρεις επόμενες μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αποτέλεσμα που προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Αντίθετα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία αναπτύχθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Ιταλία επιβραδύνθηκε μόνο ελαφρώς και παρουσίασε επέκταση 0,2%.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η γαλλική οικονομία

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε ελαφρώς και η παραγωγή ανέκαμψε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε κατά μέσο όρο αύξηση 0,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας το δεύτερο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δέχθηκε επικρίσεις νωρίτερα φέτος για τη μείωση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη του 2024 στο 1% από 1,4%. Η χώρα προσπαθεί επί του παρόντος να επιλύσει ένα πολιτικό αδιέξοδο μετά από πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v